Opća bolnica Zabok: Nismo krivi za slučaj nepokopane bebe

OPĆA bolnica Zabok objavila je danas da nije kriva za šokantan slučaj umrle bebe iz Krapinskih Toplica, čije je tijelo dva mjeseca čuvano u hladnjaku na Zavodu za patologiju u Zagrebu, dok su roditelji bili uvjereni da je dijete kremirano i pokopano.

"Opća bolnica Zabok je telefaksom proslijedila pisanu izjavu o odricanju od pokopa svoje preminule bebe gospođe Marije iz Krapinskih Toplica Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta. Žalimo što je došlo do ove situacije, koja je nakon smrti djeteta bila još jedan šok za roditelje, no smatramo da je OB Zabok stručno i administrativno učinio sve u skladu s pravilima i propisima struke, što potvrđuje i arhivirana bolnička dokumentacija", navodi se u priopćenju bolnice, koje je danas objavio Jutarnji list.

Umjesto da bude kremirano, tijelo umrle bebe dva mjeseca ležalo u hladnjaku na patologiji

Majka umrlog djeteta, koja se u izvještajima spominje tek imenom Marija, još 26. siječnja ove godine u bolnici u Zaboku rodila je sinčića, koji je sljedećeg dana preminuo. Majka se, prema savjetu liječnika, pisano odrekla prava na pokop djeteta te joj je rečeno da će beba biti kremirana i pokopana na zagrebačkom Krematoriju.

No nakon dva mjeseca roditelji su pozvani da na Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu podignu nalaz obdukcije umrle bebe, a prilikom preuzimanja nalaza doživjeli su šok kada ih je dežurni liječnik pitao što da napravi s tijelom djeteta "koje stoji kod njih već dva mjeseca".

Roditeljima nije objašnjeno je li Zavod primio faks iz zabočke bolnice u kojem se nalaže kremiranje djeteta nakon obdukcije, nakon koje su dužni pobrinuti se za tijelo, niti su doznali zbog čega zabočka bolnica nije provjerila je li sve napravljeno prema propisima. Odgovore na ta pitanja trebao bi dati predstojnik Opće bolnice u Zaboku dr. Sven Seiwerth, koji je na službenom putu.

Pročitajte više