OPĆA SKUPŠTINA UN-A POTVRDILA LOUISE ARBOUR POVJERENICOM ZA LJUDSKA PRAVA

UNova Opća skupština potvrdila je u srijedu Kanađanku Louise Arbour, bivšu tužiteljicu Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) u Den Haagu, na dužnost visoke povjerenice za ljudska prava.

Skupština od 191 člana, potvrdila je Arbour, koju je predložio glavni tajnik UN-a Kofi Annan, konsenzusom bez glasovanja.

Arbour, čije će sjedište biti u Ženevi, povući će se s dužnosti sutkinje kanadskog Vrhovnog suda krajem lipnja, kada će početi obnašati novu dužnost.

Annan je prije nekoliko mjeseci pozvao Arbour da preuzme dužnost visoke povjerenice za ljudska prava, no ona se nije htjela povući iz kanadskog Vrhovnog suda.

Na novoj dužnosti Arbour će zamijeniti Sergia Vieiru de Melloa koji se povukao prošle godine kada je postao UN-ov predstavnik u Iraku, gdje je poginuo kao jedna od 22 žrtve bombaškog atentata izvedenog u kolovozu prošle godine na UN-ovo sjedište u Bagdadu.

Arbour je najpoznatija kao glavna tužiteljica ICTY-ja. Nedugo prije nego se povukla s te dužnosti podigla je optužnicu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića kojem se trenutačno sudi u Den Haagu.

(Hina) xbis yrt

Pročitajte više