OPĆA SKUPŠTINA UN-A PRIHVATILA PRORAČUN ZA 2004. I 2005.

Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je za iduće dvije godine proračun UNa koji prvi put prelazi tri milijarde dolara, priopćili su u srijedu dužnosnici UNa.

Proračun je 191-člana skupština prihvatila konsenzusom u utorak kasno navečer, a omogućit će svjetskoj organizaciji da troši 1,58 milijardi dolara 2004. i 2005., tj. ukupno 3,16 milijardi.

Dvogodišnji je proračun narastao oko 15 posto u proteklom desetljeću, a porast je većinom odražavao inflaciju. Proračun za 2002. i 2003. bio je 2,97 milijardi dolara.

Glavni trajnik UN-a Kofi Annan ovaj je put tražio 3,01 milijardu, a povećanje veće od njegova zahtjeva odražava prilagodbu padu dolara.

Kako bi se proračun lakše nosio s budućim fluktuacijama tečaja dolara, skupština je ovlastila Annana da u iduće tri godine od nekih zemalja traži da plaćaju u nekoj drugoj valuti, ne samo u dolarima.

Proračun predviđa više novca prvenstveno za razvojne programe, a osobito za posebne potrebe Afrike, gdje u mnogim zemljama traju građanski ratovi, postoji endemsko siromaštvo, a raste i broj oboljelih od AIDS-a.

Pročitajte više