OPEC signalizira veću suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte

Ilustracija: Unsplash

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.

OPEC i skupina nezavisnih proizvođača koordiniraju proizvodnju već nekoliko godina i trenutno smanjuju opskrbu tržišta za 2.2 milijuna barela dnevno kako bi podržali cijene u uvjetima posustale potražnje.

Suradnja je uspostavljena 2016. godine Deklaracijom o suradnji koju su potpisale članice OPEC-a i skupina "neovisnih", uključujući Rusiju, Meksiko, Kazahstan, Oman, Azerbajdžan, Maleziju, Bahrain, Južni Sudan, Sudan i Brunej. OPEC+ danas obuhvaća 22 zemlje.

Od svibnja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije

OPEC je osnovan 1960. godine radi "koordinacije i objedinjavanja naftne politike zemalja članica", prema statutu grupe. Članice imenuju dužnosnike u upravni i u druge odbore.

Tajništvo OPEC-a u mjesečnim izvješćima objavljuje procjene svjetske potražnje za naftom članica grupe, koje analitičari i trgovci smatraju pouzdanim pokazateljem stanja na tržištu.

Od svibnja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije o suradnji, rekli su izvori u četvrtak.

Izvor: Potražnja za sirovom naftom šire grupe danas je relevantnija

Potražnja za sirovom naftom šire grupe danas je relevantnija, rekao je jedan od izvora, budući da je okvir za suradnju na tržištu nafte danas Deklaracija o suradnji. Oba izvora željela su ostati neimenovana.

OPEC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira informaciju neimenovanih izvora.

Tržišni udio OPEC-ove nafte spustio se nakon istupanja Angole na samo 27 posto, najnižu razinu u više desetljeća. Udio OPEC+ iznosio pak oko 41 posto, prema izračunima Reutersa, a i više ako se računaju sve vrste nafte.

Što stoji u procjeni od travnja?

OPEC je prvi puta objavio procjenu potražnje za sirovom naftom proširene grupe u izvješću za travanj, uz procjenu za vlastite članice.

Procjena pokazuje koliko bi nafte OPEC trebao proizvoditi kako bi uravnotežio tržište, s obzirom na očekivanu opskrbu iz članica grupe i neovisnih proizvođača. Objavljuju i procjene za ukapljeni prirodni plin, ali on nije uključen u sporazum o proizvodnji.

Travanjsko izvješće predviđa da će u ovoj godini potražnja za OPEC-ovom naftom iznositi 28,5 milijuna barela dnevno, a potražnja za naftom OPEC+ 43.2 milijuna barela dnevno. Ukupna svjetska potražnja procijenjena je na 104,5 milijuna barela dnevno.

OPEC-ovo mjesečno izvješće za svibanj bit će objavljeno početkom idućeg tjedna.

Pročitajte više