OPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 dolara

Foto: EPA

Cijene nafte zadržale su na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili smanjivati opskrbu do sredine godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj prošlog tjedna i iznosila je 83,74 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 80,03 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na nedjeljni sastanak OPEC+. Grupa trenutno smanjuje opskrbu za 2,2 milijuna barela dnevno, a u nedjelju odlučili su zbog posustalog gospodarstva na tržište izbacivati manje barela do kraja lipnja.

Aktualni dogovor OPEC+ istječe krajem ožujka.

Grupa će najnovijom odlukom smanjiti proizvodnju u drugom tromjesečju na 34,6 milijuna barela dnevno, a prognoziralo se da bi u svibnju mogla premašiti 36 milijuna dnevno ako je odluče postupno normalizirati, rekao je Jorge Leon iz  konzultantske tvrtke Rystad Energy.

"Novi potez OPEC+ jasno pokazuje snažno jedinstvo unutar grupe, koje je bilo pod znakom pitanja nakon ministarskog sastanka u studenom i istupanja Angole (...)", objasnio je Leon.

Odluka pokazuje i da je grupa odlučila u drugom tromjesečju braniti cjenovni prag iznad 80 dolara, dodaje.

Produljenje dogovora o ograničenju opskrbe bilo je očekivano, ali analitičari upozoravaju na razliku u cijeni lakše nafte ovisno o roku isporuke. Barel s rokom isporuke za 30 dana skuplji je za 4,56 dolara od onog koji treba biti isporučen kupcu za nekoliko mjeseci, s obzirom na najavljenu tješnju opskrbu.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 64 centa, na 82,65 dolara.  

Pročitajte više