Operacija uspjela - pacijent umro: Porezna uprava zadovoljna rezultatima fiskalizacije

Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

USPOREDBA PDV obrazaca 2012. i 2013. godine pokazala je da fiskalizacija u prometu gotovinom i dalje daje dobre rezultate, stoji u priopćenju Porezne uprave.

>Ovom brojkom se ne hvale: Državni deficit veći od 12,2 milijardi kuna 

U srpnju 2013. godine fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, koje spadaju u  djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prijavile su promet veći za 64,46% u odnosu na prošlu godinu, a male pravne osobe za 34,27%.
 
Fizičke osobe, uglavnom trgovci, koje spadaju u djelatnost Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala prijavile su 32,20% više prometa nego lani, dok povećanje za male pravne osobe iznosi 38,68%.
 
Fizičke osobe, odnosno odvjetnici prema šifri pripadnosti odvjetničkoj komori, u srpnju 2013. prijavili su oporezive isporuke veće za 17,21%.
 
Ukupne oporezive isporuke u srpnju 2013. godine kod malih pravnih osoba veće su za 38,02%, a kod fizičkih 45,01% u odnosu na prošlu godinu.
 
Prijavljeni promet kod malih pravnih i fizičkih osoba ukupno je povećan za 39,47%.
 
Istovremeno, deficit države premašio je 12,2 milijardi kuna, odnosno rashodi države premašili su 82 milijarde kuna.
 
Lako je zaključiti da gospodarska aktivnost umire ubrzanim tempom, te da Linić poreznom agresijom zapravo "šiba mrtvog konja", kako bi prikupio novac za proračunske korisnike čija potrošnja konstantno raste.
 
 

Pročitajte više