Opet blamaža: Ako se Brčić sam preda, odslužit će 15 godišnju kaznu zatvora!

"HRVATSKO pravosuđe nedavno je proslijedilo crnogorskim kolegama poziv za bivšeg kapetana JNA i admirala Vojske Crne Gore Iliju Brčića da u Hrvatskoj odsluži petnaestogodišnju zatvorsku kaznu po tamošnjoj presudi zbog zločina protiv civilnog stanovništva 1992. godine", pišu Vijesti iz Podgorice dodajući kako je unatoč činjenici da je tjeralica za Brčićem i dalje na snazi bivši oficir JNA neće ići prema Hrvatskoj.

No, zanimljivo je kako su nam iz ministarstva pravosuđa opovrgnuli takve navode jer kako kažu u posljednje vrijeme nisu od Crne Gore zatražili nikakvo  izručenje! Štoviše, prema odgovoru kojeg smo dobili iz ministarstva Ivana Šimonovića, Hrvatska čeka da Brčić sam uđe u Hrvatsku, kada bi ga uhitile hrvatske vlasti odnosno policija. Budući da je Brčić izjavio kako nema namjeru ulaziti u našu zemlju, originalna ideja ministarstva Šimonovića da im Brčić sam padne u ruke čini se da neslavno propada.

> Kapetan Brčić: Moj brod nije pucao na EU promatrače, ispalili smo granate upozorenja

> Oficir JNA Ilija Brčić spreman na suđenje u Hrvatskoj

> Talijani oslobodili oficira JNA koji je razarao dalmatinske otoke

Recimo i to kako crnogorski mediji tvrde kako je poziv hrvatskog ministarstva pravosuđa upućen je putem međunarodne pravne pomoći crnogorskom Ministarstvu pravde, koje je dokument proslijedilo Višem sudu u Podgorici, no za ministra pravosuđa Ivana Šimonovića sve je to nepoznanica.

Podsjetimo, crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, na sreću nije bilo poginulih, a Županijski sud u Splitu u odsutnosti ga je osudio na 15 godina zatvora.

Neće se odazvati!

Temeljem međunarodne tjeralice početkom prošle godine uhićen je na rimskom aerodromu i to kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a. Krajem srpnja talijanske vlasti, odnosno Prizivni sud u Italiji odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem pod jer Brčiću ne bi bilo omogućeno pravedno suđenje pred hrvatskim pravosuđem!

Brčić je tada pušten kući u Crnu Goru, a sredinom kolovoza dao je i intervju i hrvatskim medijima u kojima je tvrdio kako je spreman na ponovno suđenju u Hrvatskoj. No, danas je promijenio mišljenje.

"Neće se odazvati pozivu suda, jer je neosnovano osuđen i nijedan dokaz o njegovoj odgovornosti nije priložen", rekao je njegov odvjetnik Goran Rodić u izjavi za podgoričke Vijesti.

Ako uđe uhitit će ga policija

"Prema saznanjima ministarstva pravosuđa tjeralica raspisana za osuđenim Ilijom Brčićem radi izvršenja kazne zatvora nije stavljena izvan snage. Osobu za kojom je na snazi tjeralica na temelju naloga domaćeg suda, kada bude zatečena na teritoriju RH,  uhićuju nadležna policijska tijela", stoji u odgovoru ministarstva pravosuđa koji su daljnji koraci da se Brčića privede na odsluženje kazne u Hrvatsku, a kojeg potpisuje glasnogovornica Vesna Dovranić. 

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više