Opet cirkus: Grob Ante Pavelića presudan u izboru predsjednika Programskog vijeća HRT-a



PROGRAMSKO vijeće HRT-a ima nove članove, ali cirkus je ostao isti. Već prvom sjednicom, s dnevnim redom odabira predsjednika Vijeća, dominirala je rasprava o grobu Ante Pavelića. Nakon dva kruga glasovanja predsjednicom PV-a imenovana je Nada Zgrabljić-Rotar, ali izbor nije bio jednostavan.

U prvom krugu glasanja jedan od vijećnika predao je prazan listić pa je broj glasova bio izjednačen - 5:5. Protukandidat Zgrabljić-Rotar bio je Milan Kujundžić, koji je u drugom krugu glasovanja izgubio za jedan glas. Ali tek nakon što je Ivo Goldstein podsjetio da je Kujundžić svojedobno hodočastio na grob ustaškog poglavnika Pavelića, i to godinu dana prije nego je postao pomoćnik ministra zdravstva Andrije Hebranga.

"Tada ste kazali da je to privatna stvar i s tim se mogu složiti. Ali ako budete izabrani za predsjednika Programskog vijeća, to više nije privatna stvar nego javna činjenica", rekao je Goldstein. Kujundžić se našao uvrijeđen ovim napadom kazavši da je nisko govoriti o tome tko je posjetio koje groblje. "Ako ste zbog toga došli ovdje, onda se bojim da ovo Programsko vijeće neće imati perspektivu", odgovorio je Kujundžić, koji je kasnije izabran za potpredsjednika Vijeća.

Na današnjoj sjednici također je odlučeno koliko će dugo trajati mandat pojedinim članovima vijeća. Neki će članovi u vijeću sjediti četiri godine, a neki dvije. Tko će imati skraćeni mandat odlučeno je ždrijebom. Mandat će četiri godine trajati Viktoriji Car, Josipu Čerini, Branku Karabatiću, Anti Tomiću i Nadi Zgrabljić Rotar, dok će Darko Grivičić, Ivo Goldstein, Sanja Ivić, Josip Jović, Milan Kujundžić i Petar Lovrić u vijeću sjediti dvije godine.

Pročitajte više