VIDEO Kolone na granici, čeka se gotovo dva sata, nervozni vozači trube

Foto: Pixsell/Davor Višnjić

I DANAS se očekuju velike gužve i zastoji na graničnim prijelazima. Policija je najavila dodatne mjere u slučaju da se stvore kilometarske kolone.

>> RAZVOJ SITUACIJE PRATITE NA INDEXU:


19:00
Predvečer se stanje na Bregani ipak malo smirilo. Kolona automobila duga je 800 metara, a vozači u njima čekaju na prijelaz oko sat i pol vremena. Čini se da je dio vozača automobila poslušao naputke policije i uputio se na alternativne granične prijelaze. No, velik problem je i dalje s autobusima, nad čijim se putnicima i dalje provodi sustavna kontrola.

17:10
Kao što je bilo i najavljivano, kolone vozila na Bregani dodatno su narasle u ponedjeljak poslijepodne, pa se tako na Bregani čeka i dulje od dva sata. Vozači su nervozni i nerijetko masovno trube. Za automobile je otvoreno sedam kolona, za autobuse dva, a kolona je s Hrvatske strane sve veća kako odmiče popodne.

14:55 Na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak, u Primorsko-goranskoj županiji, za izlaz iz Hrvatske prema Sloveniji čeka se oko sat vremena. Na oba prijelaza za izlaz iz Hrvatske su otvorene po tri izlazne trake. Gužve se očekuju i u nastavku dana, a kolone bi se mogle povećati.

14:20
Na ulazak u zemlju na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje i Macelj-Gruškovje čeka se oko dva sata, a na prijelazima u Istri oko pola sata.


Zastoj je i na dvama graničnim prijelazima iz Slovenije u Austriju, zbog čega se po informaciji tvrtke DARS koja upravlja slovenskim autocestama pred tunelom Karavanke na slovenskoj strani stvorila kolona vozila duga jedan kilometar, a pred prijelazom Šentilj-Spielfeld pola kilometra.

13:24
Povremeno je pojačan promet vozila na graničnim prijelazima (čekanja više od 30 min):

- u oba smjera: Plovanija, Kaštel, Ličko Petrovo Selo, Županja, Bajakovo;
- na ulasku: Slavonski Šamac, Slavonski Brod, Stara - na izlasku: Požane, Pasjak, Rupa, Jurovski Brod, Bregana, Bregana Naselje, Macelj i Otok Virje.

Slovenski DARS javlja da je najteže na prijelazu Bregana-Obrežje, gdje automobili na ulazak u Sloveniju čekaju gotovo dva sata. Na prijelazu Macelj-Gruškovje na ulazu u Sloveniju čeka se sat vremena, dok se na ključnim istarskim prijelazima čeka oko pola sata.

11:15 Na Bregani se čeka po dva sata za izlazak iz Hrvatske.

10:00 Zbog sustavnih graničnih kontrola koje su u tijeku na svim graničnim prijelazima zabilježena su čekanja, na ponekima i duža, a vozače se upozorava da prije polaska na put provjere svoje dokumente te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

 Povremeno je pojačan promet vozila na graničnim prijelazima, a čekanja su više od 30 minuta -  u oba smjera: Kaštel, Rupa; na ulasku: Županja, Slavonski Šamac, Slavonski Brod i Stara Gradiška; na izlasku - Pasjak, Bregana i Macelj.


 Radovi su na graničnim prijelazima: Županja u oba smjera i povremeno se vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa. Zbog radova na GP Slavonski Brod: smanjen je broj ulaza i izlaza.

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

Vremenski uvjeti

Zbog bure, na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u Dalmaciji, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t danas, na Uskrsni ponedjeljak, je zabranjen promet na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1 (Lička magistrala).

 U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen.

8:00
Promet je povremeno pojačan na graničnim prijelazima Bregana u oba smjera, Stara Gradiška na ulasku i Pasjak na izlasku, priopćio je HAK.

Hrvatski autoklub podsjeća da se zbog sustavnih graničnih kontrola na svim graničnim prijelazima tijekom dana očekuju i duža čekanja pa mole vozače za strpljenje.
 
Jak vjetar

Zbog bure, na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.
 
Jak vjetar puše i na dionicama autocesta A1 od prolaza Vučipolje do vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do tunela Tuhobića. Vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.
 
Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u Dalmaciji, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i dijelu središnje Hrvatske. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Pročitajte više