KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Opet imamo preko tisuću aktivno zaraženih. Plenković: Odradili smo sjajnu utakmicu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/N1

U POSLJEDNJA 24 sata u Hrvatskoj imamo 162 nova slučaja zaraze koronavirusom. Umrle su dvije zaražene osobe, a aktivno je zaraženo njih 1062. Preko tisuću zaraženih nismo imali od 24. srpnja, kada je bilo 1032 aktivno zaraženih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6420 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 165 preminulo, a 5193 se oporavilo.

Jučer smo imali rekordni dan po broju novozaraženih. Bilo ih je 208, a dan ranije 180. Danas je broj nešto manji, ali i dalje dosta visok.

No to ne zabrinjava premijera Plenkovića koji je večeras izjavio da je Hrvatska u prvom poluvremenu pobijedila koronavirus.

"Što se tiče prvog poluvremena jest, a što se tiče priprema za jesen, mislim da moramo biti jako budni", odgovorio je Plenković na pitanje je li Hrvatska pobijedila koronavirus.

Zamoljen za komentar aktualne situacije s koronavirusom te jesu li brojke zaraženih veće i trebamo li testirati više ljudi, Plenković je ocijenio da možemo biti vrlo zadovoljni onim kako je prošla cijela turistička sezona.

"Dobro smo odradili taj ples"

"Prije samo nekoliko mjeseci većina naših turističkih djelatnika, svi koji su radili projekcije što će biti s ovom godinom, nisu ni slutili da će biti ovako dobro. To znači da smo dobro odradili taj ples, ples zatvaranja, ples pravovremenog otvaranja, poduzimanja mjera i mislim da su, globalno gledajući, s obzirom na to da je 15. kolovoza, rezultati turističke sezone iznad svih očekivanja i to je bio naš ključni interes", rekao je Plenković.

>> Plenkovića na Trsatu pitali jesmo li ili nismo pobijedili koronavirus

"Što se tiče povećanog broja inficiranih u proteklih nekoliko tjedana, to je na određeni način i očekivano, s obzirom na puno veći broj ljudi koji trenutno borave u Hrvatskoj. Mi smo cijelo vrijeme apelirali, posebno na mlade, da budu odgovorni, da paze na distancu. To se očito nije događalo u noćnim klubovima. Mislim da su indicije sasvim jasne iz podataka koje stožer ima - da je većina zaraženih prosječno vrlo mlada, što znači da se sve to događa uglavnom kada kočnice malo popuste", kazao je premijer Plenković.

Na pitanje kako je to riječ o dobrom poslu ako neke države Hrvatsku stavljaju na crvenu istu ili šalju upozorenja, Plenković je odgovorio da je posao odličan s obzirom na to kako je bilo prije nekoliko mjeseci.

"Nemojte zaboraviti kakve su bile predikcije. Rekao sam da smo u prvom poluvremenu što se tiče covida odradili sjajnu utakmicu, napravili jako dobro, tada je bolest bila puno ubojitija", podsjetio je te napomenuo da je većina zaraženih koja je kod nas donijela virus došla upravo iz Italije i Austrije.

Na tvrdnju da sada oni to kažu za nas Plenković je odgovorio da je tada bila puno ozbiljnija situacija nego sada.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više