Opet sve toplije. Tako će biti sve do izbora, a onda stižu kiša i zahlađenje

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), danas nas u Hrvatskoj očekuje pretežno sunčano vrijeme. Na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme, dok će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom.

Vjetar će na kopnu biti slab do umjeren. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, koja će u prvom dijelu dana podno Velebita mjestimice dosegnuti i olujne udare. Poslijepodne se očekuje smirivanje bure i pojava sjeverozapadnjaka.

Što se tiče temperatura, najviša dnevna temperatura na kopnu kretat će se većinom između 18 i 24 stupnjeva Celzija. U Dalmaciji, temperature će biti nešto više, s maksimalnim vrijednostima koje mogu dosegnuti i do 27 stupnjeva Celzija.

Sutra još toplije

Prema sutrašnjoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatska može očekivati još jedan dan ispunjen suncem i temperaturama koje se penju iznad prosjeka za ovo doba godine. Očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz iznadprosječne temperature.

U Gorskom kotaru i Lici, do jutra će se zadržati umjerena naoblaka, no većinom bez oborina, nakon čega slijedi razvedravanje. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, dok će na istoku Hrvatske prevladavati i sjeverozapadni smjer vjetra.

Na Jadranu će puhati umjerena bura, koja će podno Velebita povremeno biti i jaka. Prijepodne su mogući i olujni udari, no u poslijepodnevnim satima očekuje se smirivanje i promjena smjera vjetra na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Što se tiče temperatura, najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 7 do 12 stupnjeva Celzija u unutrašnjosti, dok će na obali i otocima biti toplije, s temperaturama između 14 i 19 stupnjeva Celzija. Najviša dnevna temperatura zraka očekuje se između 22 i 26 stupnjeva Celzija, dok će Dalmacija uživati u još toplijem vremenu s temperaturama koje bi mogle dosegnuti do 28 stupnjeva Celzija.

Na dan izbora kiša i pad temperatura?

Prema sedmodnevnoj računalnoj prognozi DHMZ-a sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme zadržat će se do iduće srijede, 17. travnja kada se održavaju parlamentarni izbori. Tog dana vjerojatno će doći do pada temperatura čak i za 10 stupnjeva, a padat će i kiša diljem zemlje. Radi se o računalnoj prognozi koja je izravan rezultat nekog atmosferskog prognostičkog modela (npr. ECMWF ili ALADIN). Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake u određenom terminu, te akumulirane oborine u prethodnom razdoblju do tog termina. Prognoza temperature zraka i vjetra rezultat je modela u tom terminu, bez dorade od strane prognostičara, navode iz DHMZ-a.

Pročitajte više