Oporavlja se dječak koji se upucao nakon ubojstva brata

14-GODIŠNJI dječak, koji je prošlog mjeseca u igri pištoljem smrtno ranio mlađeg brata i nakon toga pucao sebi u glavu, oporavlja se nakon uspješne operacije i uskoro bi trebao biti pušten kući, doznaje se u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava.

"Vratio je sve životne funkcije i ne vide se smetnje u komuniciranju s njim. Vid lijevog oka bitno je oslabljen zbog oštećenja očnog živca, ali je vid desnog oka potpuno u redu", rekao je telefonom Hini neurokirurg docent Krešimir Rotim, koji Kristijanov oporavak ocjenjuje "izuzetnim".

Kristijan je prije nekoliko dana s Odjela neurokirurgije, gdje je operiran 9. prosinca, prebačen na Odjel za traumatologiju Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB Dubrava, te bi uskoro trebao biti otpušten iz bolnice.

Rotim smatra oporavak dječaka s prostrijelnom ranom glave potvrdom visokog nivoa stručnosti neurološkog tima koji je operirao Kristijana. Operacija je, rekao je, trajala oko šest sati.

"Mladić je prije svega imao sreću što je metak prošao kroz čeonu regiju te nije oštetio vitalne centre. Čeona je regija zadužena za intelektualne funkcije, mišljenje i učenje, ali iz razgovora s dečkom ne vidim ni tu oštećenja, iako je prerano govoriti o detaljima. To će s vremenom pokazati fini psihološki testovi", rekao je Rotim.

Tragičnog događaja Kristijan se danas ne sjeća. Tada je njegova baka, nakon dva pucnja, u jednoj sobi obiteljske kuće u Ozaljskim Novacima našla još živog desetogodišnjeg unuka Tomislava koji joj je potom umro na rukama, a kasnije u drugoj sobi i Kristijana, s ozljedom opasnom po život.

Voditeljica Odjela za traumatologiju Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta Naranđa Aljinović Ratković kaže da je za pretpostaviti da je trzaj pištolja skrenuo putanju metka, tako da nije prostrijelio direktno mozak već tangencijalno raznio kost. Metak je prošao, kaže dr. Aljinović Ratković, kroz krov lijeve orbite i čeonu kost.

U Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu doznaje se da iz Županijskog državnog odvjetništva za sada ni za oca ni za maloljetnog Kristijana nisu stigli nikakvi otužni prijedlozi.

Protiv oca je policija, nakon što je utvrdila da je pištolj držao u ladici noćnog ormarića u spavaćoj sobi, najavila kaznenu prijavu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a protiv 14-godišnjeg Kristijana kaznenu prijavu za prouzročenje smrti iz nehaja.

Foto: 7dana

Pročitajte više