Oporba i vlada zajedno za oslobađanje Talijanki

TALIJANSKA oporba lijevog centra, premda je i dalje protiv vojne intervencije u Iraku, potvrdila je u srijedu na sastanku s vladom desnog centra svoju volju za zajedničkim djelovanjem za spas otetih talijanskih dobrovoljki u Bagdadu.

"Potrebno je učiniti sve moguće za oslobađanje dobrovoljki. Pregovarat ćemo o svim pitanjima, osim o našem ostanku u Iraku", rekao je premijer Silvio Berlusconi, koji je predsjedao sastanku s čelnicima oporbe. Potvrdio je da će oko 3.000 talijanskih vojnika ostati u Iraku, sve dok će to biti potrebno, odnosno dok to bude zahtijevala iračka vlada.

Simonu Torretta (29) iz Rima i Simonu Pari (29) iz Riminija otela je, u sjedištu nevladine organizacije "Jedan most za Bagdad" u središnjoj zoni iračkog glavnog grada, skupina od 30-tak naoružanih osoba. Zajedno s Talijankama zarobljena su i dva Iračana koji rade za istu organizaciju.

U Italiji raste zabrinutost za njihovu sudbinu, tim više što su u srijedu na nekim stranicama interneta ponovno objavljene prijetnje, iako talijanska tajna služba drži da one nisu vjerodostojne.

Pročitajte više