Oporba kritizira HDZ zbog novog zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici saborske oporbe poručili su da su protiv bilo kakvog ograničavanja medijskih sloboda vezano uz izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

"Nismo spremni podržati nikakvo ograničavanje medijskih sloboda, da izvještavate, da budete neovisni i da propitkujete sve, oporbu, vladajuće i sve ostale", komentirao je Domagoj Hajduković (Socijaldeokrati) predložene izmjene Kaznenog zakona. Novinari i mediji jedan su od stupova demokracije i bez alata da slobodno rade svoj posao nema ni demokracije, kazao je.

Pozitivnim iskorakom ocijenio što se u prijedlogu izrijekom propisuje da počinitelji, pomagači ili poticatelji pri počinjenju kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne mogu biti novinari. "Međutim, poznavajući HDZ-ove kuhinje i načine na koji predlažu zakone, na jednoj strani mogu dati a na drugoj uzeti", ustvrdio je Hajduković.

Predsjednik Fokusa Davor Nađi (Fokus) smatra da je premijer "malo reterirao" ali da u suštini to ništa ne mijenja. Zakon je i dalje loš i priječi da javnost dobije pravovremenu informaciju te da će utjecati na rad i izvještavanje medija jer će puno teže dolaziti do informacija, kazao je.

Napomenuo  je kako procesi u praksi znaju trajati godinama, pogotovo kada se radi o političarima a važno je da građani imaju informacije.  Mediji su tu ulogu do sada redovito ispunjavali, a ovim zakonom se zapravo priječi da te informacije opće do medija dođu, dakle u suštini se stvar nije promijenila, rekao je Nađi.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava smatra da sve što je u javnom interesu ne može biti kažnjivo. "Ovdje ne mislim na sigurnosno obavještajne agencije i njihov rad", dodao je.

Pročitajte više