Oporba Vladi: Ne bacajte pijesak u oči, nego sredite proračun!



PRIJEDLOG Vlade da se saborskim zastupnicima ukine pravo na besplatan prijevoz u cestovnom, željezničkom, zračnom, pomorskom i javnom gradskom prometu je dobio potporu svih saborskih klubova, ali oporba je upozorila da se radi samo o demagogiji.

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar rekao je da zastupnicima i dalje ostaje pravo na naknadu putnih troškova, na što zastupnici godišnje potroše 2,5 milijuna kuna. U tom pogledu nema pretjeranog smisla ukidati "povlasticu" koju se puno rjeđe koristi. Istaknuo je da bi prava mjera štednje bila ukinuti naknade za putne troškove i 2 kune po kilometru, jer bi se tada uštedjeli milijuni.

Nema logike

"Gospodarska je kriza, proračun je u banani, a mi ukidamo jeftiniju, a ostavljamo skuplju varijantu, Gdje je tu logika?", upitao se retorički Lesar. Istaknuo je kako je osobno za naknadu javnog prijevoza u prošloj godini upisao 2425 kuna, dok neki od zastupnika godišnje uzmu i po 90.000 kuna na ime putnih naloga. 

Oporba je Vladu  pozvala da u saborsku proceduru uputi rebalans državnog proračuna jer mjere gospodarskog oporavka, nisu doprinijele uštedama u proračunu, a predložene izmjene neće tome doprinijeti.


Bacanje pijeska u oči

SDP-ovac Slavko Linić istaknuo je da je evidentan osjetan pad prihoda u proračunu bez obzira na Vladine mjere, a HNS-ov Miljenko Dorić ustvrdio je da je ukidanje naknada za korištenje prijevoza "populizam" i "bacanje pijeska u oči".

Trenutni Zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru predviđa da saborski zastupnici uz uz predočenje zastupničke iskaznice imaju pravo na besplatan prijevoz u željezničkom, cestovnom, riječnom, pomorskom i zračnom prometu te javnom gradskom prometu u svim pravcima na području Hrvatske za neograničen broj putovanja.

Vlada navodi da bi revidiranje tih prava bilo neophodno za provođenje mjera gospodarskog oporavka.

Pročitajte više