Oportunity ispituje tajanstvena okrugla zrnca

AMERIČKI robot Opportunity koji je u siječnju sletio na Mars, ispituje tajanstvena okrugla zrnca koje podsjećaju na sitno ušećereno voće na torti, priopćila je u četvrtak NASA.

"Zrnca su izazvala veliku radoznalost znanstvenika koji će ih pomnije ispitati", izjavila je ekipa NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja (JPL) koji je zadužen za misiju.

"Želimo doznati kako su ta zrnca raspoređena u tlu", kazao je voditelj misije Steve Squyres.

U tu je svrhu robot neki dan iskopao u tlu jamicu pomoću jednog svog diska kako bi ispitao sastav tla pod površinom.

Geolozi su zapazili da su okrugla zrnca prisutna i u stijenju iznad površine tla koje je Opportunity ispitao na početku misije.

"Otkud dolaze te kuglice koje su uglavljene u površinskim stijenama? Jesu li nastale na licu mjesta? Kakav je sastav površinskog stijenja? Je li voda imala u tomu svoju ulogu", pita se Steve Squyres.

"Tražimo dokaze o postojanju soli" koja je tim zrncima možda omogućila da se oblikuju, izjavio je Albert Yen, član misije.

Opportunity će ovih dana istraživati područje pod nazivom El Capitan, kojega neobičan izgled privlači pozornost geologa.

Opportunity i njegov blizanac Spirit koji je isto sletio na Mars u siječnju, ispituju tlo i stijene Crvenog planeta kako bi utvrdili ima li uvjeta za nastanak života. Misija će trajati tri mjeseca.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više