Video: Nema blaga Aksela Petkovića, samo smo pomagali

"NE POSTOJI skriveni motivi iza oporuke Aksela Petkovića kao ni materijalne koristi" zaključak je koji su danas pokušali prezentirati novinarima u Zagrebu  zagrebački poduzetnik Josip Dikan Radeljak, zagrebački odvjetnik Dragan Suša te javni bilježnik Nikša Viđen.

Oni su, nekoliko minuta prije same konferencije za novinare dostavili materijale, među kojima se nalaze fotokopije Isprave o sastavljanju oporuke,Izjava o osnivanju društva Aksela Petkovića, Ugovoro o ustupu poslovnog udjela Aksela Petkovića trojcu Radeljak-Suša-Viđen, zapisnik sa skupštine i društveni ugovor društva, Sporazum Aksela Petkovića i novih članova društva te kratku prepisku s Centrom za socijalnu skrb, Matičnim uredom Dubrovnik, sa sestrom Aksela Petkovića Vandom kao i sa njenom odvjetnicom Brankom Skansi. No, zanimljivo je kako među materijalima dostavljenim novinarima nije bilo i izjave sudskog vještaka, neuropsihijatra ili liječnika iz kojeg bi bilo razvidno kako je Aksel Petković, koji je posljednjih šest mjeseci bio pod teškim ljekovima, među kojima je navodno bio i morfij, može upravljati svojim postupcima, odnosno da je uračunjiv.

Problem s prstom

Umjesto toga danas se trojac trudio objasniti kako je Petković dao nalog za oporuku u KBC-u Rebro, no da je nije mogao potpisati zbog problema s prstom koji je, prema navodima konferencije za novinare bio natečen od limfe. Kako je Index objavio u subotu, to je u njegovo ime učinio Aleksandar Skočić, vježbenik u odvjetničkom uredu Dragana Suše, a to je danas ponovljeno na konferenciji za novinare.

Odvjetnik Suša kazao je kako se oko oporuke Aksela Petkovića trudio da sve bude učinjeno na najjednostavniji i najtransparentniji način kako bi se osigurala njegova posljednja volja.

Petković nije imao povjerenja u Grad Dubrovnik

"Petković nije imao povjerenja u Centar za socijalnu skrb zbog njihovog tromog i kompliciranog sustava, da može na zadovoljavajući način skrbiti o njegovoj sestri", kazao je Suša dodajući kako je pokojni Petković strahovao da će nakon smrti njegove sestre Vande Grad Dubrovnik doći u posjed njegovih nekretnina te da ne bi raspolagali s "pažnjom dobrog gospodara u opće korisne svrhe". 

Slijedom toga "prijatelji" Aksela Petkovića htjeli su se o imovini pobrinuti "na pravi način". Štoviše, trojac je danas rekao i kako je njegova sestra Vanda bila je prijetnja da će se imovina razgrabiti nakon njegove smrti, a spomenuto je kako je Vanda zapravo "rastrošna". Kao argument toj tezi priložili su mišljenje liječnika Ante Markovića, neuropsihijatra o poslovnoj sposobnosti Vande Petković.

Vanda rastrošna?

U mišljenju liječnika između ostalog stoji i kako je Vanda prije četiri godine imale konflikte s bratom.

"Liječena je u bolnici jer je bila neishranjena i imala je konflikte s bratom, često zbog svoje rastrošnosti, nije cijenila vrijednost novca", stoji u mišljenju što je trojac danas pokušao iskoristio u svoju korist da su zapravo samo htjeli zaštiti imovinu.

Inače liječničko mišljenje priloženu je Općinskom sudu u Dubrovniku u rujnu prošle godine a po postupku kojeg je pokrenuo upravo Aksel Petković koji je tražio da se njegovoj sestri vrati poslovna sposobnost kako bi se sama brinula o svojim pravima i interesima.

Časna dužnost

Dubrovački javni bilježnik Viđen danas je novinarima objašnjavao kako zapravo u "slučaju Petković", nema apsolutno ništa sporno, budući da je ionako veliki broj kuća u Dubrovniku zapravo u zakladama, a svi "nesporazumi" proistekli su iz činjenice da je Petković pokušao na sve načine zbrinuti sestru koja nije sposobna upravljati.

"Riječ je o časnoj obvezi da se brinemo o sestri pokojnika, a umjesto toga čitamo u gledamo u medijima kako se radi o nečasnim radnjama", zaključio je Viđen. 

Radeljak: Nitko osim nas prijatelja nije htio pomoći

"Cijela briga kao i naša funkcija je da Akselu koji nije imao nikakvu obitelj osim nas prijatelja da mu pomognemo da zaštiti svoju imovinu od grabežljivaca te da pomogne svojoj sestri koja je definitivno bolesna", kazao je Radeljak u obraćanju novinarima dodajući kako su samo htjeli zaštiti interese pokojnog prijatelja.

Zanimljivo je kako je Radeljak više puta napomenuo kako priče o blagu Petkovića nisu utemeljene jer toga nema.

Nema tog bogatstva

"Nema tog velikog bogatstva!", kazao je Radeljak ističući kako se nitko osim njih, grupe prijatelja, nije htio prihvatiti teške funkcije da se brine o imovini i "bolesnoj" sestri pokojnog Petkovića.

"Meni je pokojnik u jednom trenutku rekao, nećeš me valjda sada ostaviti, a tada sam u cijelu priču pozvao profesionalce da se na pravi način pobrinu za Aksela", kazao je Radeljak pokazujući na bilježnika Viđena i odvjetnika Sušu napominjući da će onog dana kada Vanda dobije eventualno natrag poslovnu sposobnost sve vratiti njoj. 

Također danas su akteri konferencije za novinare prozvali i medije koji su kako kažu na iskvaren način iznijeli dijagnozu Vande Petković, čime su ugrožena njena prava. Zbog toga su pozvali HHO da zaštiti njena prava.  

Neka Vandu vrati dubrovačka ulica

Osim zločestih medija akteri današnje konferencija za novinare obrušili su se i na "dubrovačku ulicu" koja je počela priče kako se trojac okoristio imovinom. Radeljak i društvo danas su tako uputili javni poziv da se otkrije gdje se nalazi Vanda Petković budući da nije u bolnici.

"Ne znamo gdje je, ni ima li potreban liječnički tretman, a vrlo lako bi se moglo dogoditi da upadne u krizu", rekao je Radeljak u emotivnom istupu dodajući kako oni koji brinu o Vandi da je vrate u ruke liječnicima. 

"Sve Dubrovčane pozivam  te dušobrižnike, da nam se pridruže u brizi za njegovu sestru", rekao je danas Radeljak.

Državno odvjetništvo prati

Podsjetimo, oporukom kojom je svega 20-ak dana prije svoje smrti imućni Dubrovčanin Aksel Petković ostavio svu svoju imovinu dugogodišnjem prijatelju, zagrebačkom poduzetniku Josipu Dikanu Radeljaku, njegovom zagrebačkom odvjetniku Draganu Suši te javnom bilježniku Nikši Viđenu i dalje je u centru zanimanja Dubrovčana koji su još uvijek šokirani razvojem događaja.

Glavni akteri slučaja, stari i mlađi Radeljak, odvjetnik Suša i javni bilježnik Viđen, stoga su se danas odlučili na konferenciju za novinare, no umjesto da je održe u Dubrovniku odakle je i otkrivena cijela priča i gdje žive Akselovi prijatelji odučili su se za Zagreb, a u 11.30 sati pokušat će objasniti svoju verziju događaja.

No, bit će zanimljivo na koji će način cijeli slučaj pratiti Općinsko državno odvjetništvo budući da su najavili kako će prvi puta u svojoj povijesti pratiti slučaj jedne ostavinske rasprave. Naime, prema medijskim najavama općinske državne odvjetnice u Dubrovniku Katije Kristović jasno je kako Odvjetništvo pozorno prati sve što se događa, a prije same ostavinske rasprave, nakon koje će biti sve puno jasnije, Odvjetništvo se "pokriva" informacijama iz medija. No, kako je potvrđeno, za sada nema niti jedne kaznene prijave.

Petković nije potpisao oporuku

Podsjetimo, oporuka je sastavljena svega 20-ak dana prije smrti, a riječ je o imetku vrijednom milijune eura, kojega trojac dijeli na jednake dijelove. Zbog bolesti Petković nije bio u stanju vlastoručno potpisati oporuku pa je to u njegovo ime učinio stanoviti 27-godišnji Aleksandar Skočić iz Zagreba, vježbenik u odvjetničkom uredu Dragana Suše, a dokument je ovjerila javna bilježnica Renata Kutija Kušpilić u Zagrebu. Oporuku osporava sestra preminulog Aksela, Vanda Petković, koja je preko svoje odvjetnice Branke Skansi pokrenula postupak poništenje oporuke.

Petković je oporukom svoje nasljednike obvezao da brinu i skrbe o njegovoj bolesnoj sestri Vandi i to tako da joj mjesečno daju iznos od najmanje dvije prosječne mjesečne hrvatske plaće i osiguraju joj stan u Dubrovniku od najmanje 50 četvornih metara. Takav stan u Lapadu Vanda već koristi, a u vlasništvu je njenog pokojnog brata.

Vanda je poslovno nesposobna

Treba napomenuti kako je Vanda proglašena poslovno nesposobnom, a navodno je Petković želio opovrgnuti tu dijagnozu kako bi joj omogućio upravljanjem imovine nakon njegove smrti. Umjesto toga, Dubrovčane je šokirala vijest kako je sve preuzeo trojac Radeljak-Suša-Viđen.

"Oporuka još nije pročitana, ali znam što sam s Akselom razgovarao i nudim svima koji to žele da se zamijene sa mnom. Slobodno mogu preuzeti to 'bogatstvo' i ulogu koja mi je ovdje dodijeljena", jedna je od rijetkih izjava Josipa Radeljaka u medijima po izbijanju ove afere, a u toj izjavi kao i ostalim trudio se dokazati kako je riječ "o teretu", a ne o nasljedstvu.

I. Ćimić
Foto: Index/Arhiva/Dubrovački vjesnik

Pročitajte više