OPPORTUNITY KREĆE U ISTRAŽIVANJE KRATERA NA MARSU

Američki robot Opportunity stigao je do ruba kratera dubokog najmanje 10 metara u kojemu bi mogao prikupiti mnogo materijala bitnoga za utvrđivanje Marsove geološke prošlosti, izjavio je znanstvenik zadužen za misiju Steve Squyres.

Prikazujući panoramsku fotografiju unutrašnjosti kratera nazvanog Endurance, Squyres je ocijenio da je sa znanstvenog gledišta riječ o "najspektakularnijoj slici u ovoj misiji".

Stijene iz tog kratera pokazat će povijest područja na Marsu nazvanog Meridiani Planum na koje je potkraj siječnja sletio Opportunity, rekao je Squyers, istraživač sa sveučilišta Cornell koji predvodi istraživače u NASA-inu centru u Pasadeni.

Prema stijenama istraživači će moći odrediti kako je tekao razvoj tog područja na kojemu su već prije otkriveni tragovi slane vode.

Opportunity je jedan od dva robota poslana na Mars. Drugi robot, Spirit, koji se nalazi na suprotnoj strani Marsa, kreće se prema gorju Columbia. Istraživači se nadaju da će pronaći još starije vulkanske stijene od onih koje je dosad ispitao.

(Hina) xdgk ydj

Pročitajte više