Oprah za Obamu

IAKO ankete na nacionalnoj razini govore o značajnom zaostatku iza Hillary Clinton, senator Barrack Obama je daleko od toga da odustane od utrke za kandidaturu Demokratske stranke pred predstojeće izbore, a značajan poticaj u tom smjeru mu je dala i podrška utjecajne TV-voditeljice Oprah Winfrey.

Winfrey, 53-godišnja ikona američke popularne kulture, večeras će na svom luksuznom imanju u Kaliforniji prirediti veliki banket na kome se prikupljaju sredstva za Obaminu kampanju. Osim nje će na banketu biti mnoga značajna imena američkog show-businessa kao što su George Clooney, Halle Berry, Jamie Foxx, producent David Geffen i njegov kolega Jeffrey Katzenberg.

Winfrey je za "Daily Telegraph" rekla kako vjeruje da se učinak njene podrške Obami neće svesti na puko punjenje senatorovog izbornog budžeta. S tom izjavom će se složiti mnogi koji prate karijeru crne TV-voditeljice koja je postala jednom od najuspješnijih, najbogatijih i najutjecajnijih ličnosti na američkoj javnoj sceni.

Talk-show Oprah Winfrey svakodnevno gleda na desetine milijuna američkih domaćica, a preporuke koje Winfrey daje u toj emisiji se često shvaćaju kao Sveto pismo. Najbolji primjer je njen "Književni klub", zahvaljujući kojem su mnoge opskurne knjige odjednom postali bestseleri, a američka izdavačka industrija se općenito preporodila.

Obama se nada kako će pomoć Oprah Winfrey pomoći da sustigne Hillary Clinton, mezimicu američkih medija čiji mnogi predstavnici nastoje uvjeriti javnost kako je njena pobjeda na stranačkoj konvenciji za godinu dana već sada gotova činjenica. Winfrey je pogotovo utjecajna među ženama, ali i među crncima. Clinton svoju prednost u anketama pred Obamom duguje upravo snažnoj podršci među te dvije demografske skupine.

Da riječ Oprah Winfrey ima svoju težinu u predsjedničkim kampanjama možda je najbolji primjer 2000. godina kada je tada još neafirmirani i širokoj javnosti nepoznati George W. Bush prilikom gostovanja u njenom talk-showu svojim ležernim nastupom, skromnošću i jednostavnošću pobrao simpatije velikog dijela gledateljstva, a samim time i biračkog tijela.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više