Oprečne ocjene predstavnika BiH i SCG o početku rasprave u Haagu

PRAVNI zastupnici BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u postupku protiv Srbije i Crne Gore optužene za genocid u ponedjeljak su izrazili zadovoljstvo početkom glavne rasprave na kojoj su izložili opći okvir svoje tužbe, dok je predstavnik SCG ocijenio da se radilo o uopćenim govorima bez dokaza o odgovornosti Beograda. L

"To je bio dobar početak dokazivanja da je SCG počinila genocid. Sutra nastavljamo s konkretnim temama", rekao je novinarima glavni zastupnik BiH Sakib Softić.

"Nadam se da smo razjasnili naša stajališta i glavna pitanja u predmetu, a da smo sudu predočili cjelovitu sliku o etničkom čišćenju koje nije počelo u BiH, već puno ranije u Hrvatskoj a kasnije se nastavilo na Kosovu", dodao je njegov zamjenik Phon van den Biesen, nizozemski odvjetnik koji je danas počeo izlagati predmet pred 15 sudaca ICJ-a.

Predstavnici BiH, po njegovim će riječima, dokazati da je etničko čišćenje bilo rezultat široke i dobro planirane kampanje kojom je upravljano isključivo iz Beograda, a ne o djelima nekolicine luđaka.

Van den Bisen je najavio da će sutra i do kraja tjedna govoriti o konkrentim zločinima, kao što su opsada Sarajeva, pokolj u Srebrenici i drugima koji su se počinjeni diljem Bosne.

Pravni zastupnik SCG Radoslav Stojanović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, ocijenio je da su predstavnici BiH danas održali "uopćene govore, ne iznoseći nikakve dokaze"

U uvodnoj riječi nizozemskog odvjetnika Van den Biesena nije bilo "ni logičkog a kamoli teorijskog objašnjenja genocida", kazao je Stojanović, najavljujući da će odgovore na tvrdnje tužitelja dati u iznošenju protuargumenata idućeg tjedna.

Glavna rasprava u predmetu BiH-SCG, koja je počela gotovo 13 godina nakon podnošenja tužbe za genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije, trajat će do 9. svibnja, uz dva kruga iznošenja argumenata strana te saslušanje svjedoka i vještaka. Presuda se očekuje potkraj godine.

ICJ je najviše sudsko tijelo UN-a nadležno za rješavanje pravnih sporova među državama, a trenutačno se pred njim vodi 10 predmeta. Od osnivanja 1946. sud je uglavnom rješavao granične sporove, a ovo je prvi spor vezan uz kršenje Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Pročitajte više