Optimistični Kinezi: Iduće godine bit će puno bolje

OPTIMISTIČNA poruka poslana je jučer iz kineske prijestolnice Pekinga gdje je završen godišnji nacionalni kongres na kojem je kineski premijer Ven Jiabao izrazio očekivanje da će se kinesko ali i svjetsko gospodarstvo od posljedica aktualne gospodarske krize početi oporavljati već iduće godine.

Jiabao je na novinskoj konferenciji održanoj nakon godišnjeg zasjedanja Kineskog narodnog kongresa rekao da je kineska vlada spremna na uvođenje stimulativnijih ekonomskih mjera ukoliko to bude potrebno.

Također je rekao da je za prevladavanje aktualne krize izuzetno važno povjerenje, čak je, smatra Jiabao, važnije od "zlata i novca".

"Prije i iznad svega trebamo snažno povjerenje. Samo kada imamo povjerenja možemo imati hrabrosti i jakosti, a samo kada imamo hrabrosti i jakosti možemo prevladati poteškoće", rekao je kineski premijer.

Bit će bolje, ali što je s kineskim milijardama?

"Očekujem da će iduća godina za Kinu i svijet biti  bolja", dodao je.

Unatoč tome Jiabao je zabrinut za sigurnost milijardi dolara novčanih rezervi koje je Kina Sjedinjenim Državama dala u zajam.

Konferencija za medije nakon godišnjeg kongresa je jedina prilika kineskim novinarima da premijeru postavljaju pitanja.

Jiabao je govorio i o odnosima s Tibetom rekavši da je situacija u toj pokrajini "mirna i stabilna" tvrdeći kako Kina tamo provodi korektnu politiku.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više