Optimizam nakratko podigao cijene nafte, do kraja dana cijene pale



CIJENA sirove nafte u porastu je treći dan zaredom uslijed očekivanja da je kinesko gospodarstvo u drugom kvartalu zabilježilo rast i relativno dobrih korporativnih rezultata iz SAD-a, što navodi na nadu da je najgori dio financijske krize prošao.

Nafta s rokom ispostave u kolovozu zabilježila je rast cijene od 1,5 dolara, ili 2,5 posto, na 61,19 dolara po barelu na njujorškom tržištu. Jučer je cijena nakon kratkog uzlaza trgovanje završila na 59,69 dolara po barelu, što je najniža razina od 19. svibnja. Do kraja dana se optimizam ispuhao, pa je trgovanje završilo na cijeni od 59,52 dolara po barelu, što je najniža razina u osam tjedana.

Dobri rezultati diljem svijeta

Rastu cijena nafte pomogli su neočekivano dobri rezultati iz cijelog svijeta. U SAD-u je porasla trgovina u maloprodaji, korporativni rezultati puno su bolji nego što se očekivalo, a Goldman Sachs danas objavljuje najveći profit od 2007. u svom izvještaju za drugi kvartal 2009. Singapur je podigao svoju procjenu gospodarskog rasta, a situacija dobro izgleda i u Kini. Sve je to pomoglo nafti da se podigne s najlošije razine u zadnjih osam tjedana koja ju je zahvatila početkom srpnja.

Po procjeni agencije Bloomberg, kinesko gospodarstvo možda je poraslo za čak 7,8 posto u drugom kvartalu, zbog oporavka uzrokovanog rekordnom razinom kredita i sve jačoj razini investiranja. Gospodarstvo Singapura ove će godine pasti između četiri i šest posto, što je puno bolje od ranijih procjena o padu BDP-a od 9 posto, objavilo je singapursko ministarstvo trgovine.

70 ili 45 dolara po barelu?

U SAD-u, zemlji koja troši najviše energenata na svijetu, zabilježen je pad zaliha sirove nafte. Iako još nema službenih podataka, Bloomberg pretpostavlja da su zalihe pale za 1,8 milijuna barela od 10. srpnja. Zalihe su jedan od tradicionalnih pokazatelja cijena. Kad one rastu, rastu i cijene nafte, i obratno. No, još uvijek slaba potrošnja podigla je zalihe naftnih derivata, među njima benzina, dizela i plina za kuhanje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte "OPEC) danas je najavila kako očekuje da će u narednoj godini potrošnja nafte porasti za 500,000 barela, ili 0,6 posto dnevno. To je manje očekivanje od onog koje je nedavno objavila Međunarodna agencija za energiju, koja je predvidjela rast potražnje od 1,4 milijuna barela, ili 1,7 posto dnevno.

Prognostičari se ne mogu dogovoriti oko toga što novi oporavak cijena nafte znači za dugi rok. Neki predviđaju kako će se temelji tržišta oporaviti i kako će nafta do kraja godine krenuti prema cijeni od 70 dolara po barelu, dok drugi prognoziraju kako bi ona uskoro mogla pasti na 45 dolara po barelu. Možda je najbolje citirati sam OPEC, koji kaže da će "nesigurnosti oko cijena bacati sjenu na tržište sve do 2010.".

Pročitajte više