Optužbe o spolnom uznemiravanju u Hrvatskom astronomskom savezu

Screenshot: Facebook

VIŠE astronomskih društava objavilo je jučer da je istupilo ili da bi moglo istupiti iz Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) zbog raznih nepravilnosti i nezakonitosti za koje optužuju glavnog tajnika HAS-a Doriana Božičevića.

Tajnik prijavljen Ministarstvu i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture

Među brojnim optužbama posebno se ističu dvije - jedna za netransparentno vođenje Saveza i trošenje državnih sredstava za privatne svrhe te druga, još ozbiljnija, za spolno uznemiravanje.

Astronomska društva Beskraj iz Zagreba i Vega iz Čakovca te su optužbe iznijeli u svojoj prijavi slučaja Ministarstvu obrazovanja i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja osigurava sredstva za Savez, kao i u obrazloženju te prijave na dvadesetak stranica (prijavu možete vidjeti u PDF-u dolje).

   Prijava HZTK by Index.hr on Scribd

 

Suradnja u Jelsi na Zajednici tamnog neba

Optužbe za spolno uznemiravanje objavila je direktorica Turističke zajednice općine Jelsa Marija Marjan s kojom je Božičević neko vrijeme surađivao kako bi se Općina registrirala kao Zajednica tamnog neba.

Iz njezinog podužeg statusa na Facebooku izdvajamo glavne naglaske.

„Turistička zajednica Jelsa je ispred Općine Jelsa vodila i koordinirala postupak dobivanja statusa 'Zajednice tamnog neba', a Astronomski savez Hrvatske, odnosno isključivo Dorian Božićević, vodio je administrativni postupak pred Federacijom Tamnog neba u Americi. Dug je to bio i zahtjevan postupak i to je u početku išlo vrlo dobro, odnosno suradnja je bila ok i na kraju je općina Jelsa proglašena Zajednicom tamnog neba. To je bilo moguće isključivo zato što je općina Jelsa među prvima promijenila kompletnu javnu rasvjetu na ekološku LED rasvjetu, gdje nema svjetlosnog zagađenja i to je prvenstveno zasluga Općine Jelsa, jer bez zamjene javne rasvjete to ne bi bilo moguće. Cijeli proces započeo je prije otprilike 4 godine“, napisala je Marjan.

Teške optužbe za spolno uznemiravanje

U svojem statusu potom prelazi na spolno uznemiravanje.

„Iako mi je malo mučno govoriti o ovome, Dorian Božićević – tajnik astronomskog društva s vremenom se počeo čudno ponašati, žargonski rečeno, sviđala sam mu se i pokušavao mi se tada 'upucavati' i bio je vrlo neugodan. Uljudno i lijepo sam mu rekla više puta da me ne zanima u tome smislu i da je naš odnos striktno poslovni i da takav treba i ostati", napisala je.

"Tada su krenuli problemi, isti nije odustajao, uhodio me, čak mi je dolazio i ispred kuće i bio je vrlo naprasit duže vrijeme. Realno, to mi ne treba u životu i s vremenom sam se počela plašiti Doriana Božićevića. Sve o čemu govorim imam dokumentirano u vidu whats app poruka i sms-ova koje je isti slao, te svjedoka“, ustvrdila je Marjan.

AD Beskraj i Vega objasnili zašto su izašli iz Saveza

Svoju odluku o istupanju iz Saveza Astronomsko društvo Vega (AD Vega) i Astronomsko društvo Beskraj (AD Beskraj) objavili su, među ostalim, na Facebooku.

Prema njoj, društva su zajednički odlučila povući se iz HAS-a zbog ozbiljnih nepravilnosti, kršenja statuta i zakona te nedemokratskog postupanja nekih odgovornih osoba Saveza.

„Čvrsto vjerujemo da se trenutno stanje unutar HAS-a ne može ispraviti postojećim statutarnim postupcima, što nas je potaknulo na donošenje odluke o izlasku...

Nedostatak transparentnosti, demokratskih principa te jasne osude i sankcioniranja ponašanja tajnika HAS-a Doriana Božićevića od strane rukovodstva Saveza postalo je neprihvatljivo te AD Vega i AD Beskraj ne mogu biti suglasni s aktivnostima tajnika HAS-a Doriana Božićevića koji je zloupotrebljavao svoju poziciju u privatne svrhe do te mjere da bi se navedeno moglo okarakterizirati kao spolno uznemiravanje te uhođenje. Kao rezultat toga, AD Vega i AD Beskraj, sukladno odlukama vlastitih Skupština, odlučuju napustiti Savez...

Vjerujemo da će naš primjer slijediti i druga astronomska društva kako bi se izlaskom iz Saveza ili prestankom rada postojećeg, na temelju stečenog iskustva, stvorili kvalitetni preduvjeti za novi okvir suradnje među astronomskim društvima“, stoji u objavi dvije udruge.

Obrazloženje istupanja iz AD Beskraj

Predsjednik AD Beskraj Saša Nuić za Index je rekao da je „samovolja tajnika dovela do toga da je u općini Jelsa samostalno donosio odluke što će se i na što trošiti, neprofesionalno komunicirao s djelatnicima općine, da bi na kraju ispalo da je kroz taj rad također stvorio skandal oko spolnog uznemiravanja direktorice Turističke zajednice Jelsa“.

„U tom skandalu su se osobe koje vode HAS također pogubile i stvorile situaciju u kojoj se može legitimno potegnuti pitanje što je to HAS kao poslodavac učinio da spriječi daljnje uznemiravanje žrtve. Gledajući sa strane, dobronamjerni ljudi rekli bi da nek se sazove izvanredna Skupština i smijeni tajnik. To bi bilo moguće da i druga tijela upravljanja nisu zakazala ili se raspala, a Skupština ima problem kako dalje legitimno funkcionirati“, rekao je Nuić.

Kaznena djela i mogući financijski motiv

Predsjednik AD Vega za Index je rekao da je HAS sada u situaciji u kojoj tijela upravljanja više ne funkcioniraju, ističući kako je Božičević svojim potpisom i pečatom ovjerio zapisnik Skupštine koji je nelegalan jer nije bilo izglasavanja dnevnog reda, niti se održala rasprava, niti se verificiralo tko je član Skupštine, niti se glasalo sukladno Statutu HAS-a, niti se znalo tko je uopće navodno glasao.

„To su postupci koji se mogu okarakterizirati kaznenim djelima krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja“, rekao je Novak. 

„Motiv za takvo ponašanje mogla bi biti činjenica da gotovo pola od oko 60.000 eura državnih sredstava koje HAS dobiva kroz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture odlazi na njegovu plaću. A kada se dodaju i druge beneficije, poput dnevnica, službenog auta, mobitela, opreme koja se koristi po vlastitom nahođenju, to se penje osjetno iznad 50%“, pojasnio je Novak.

Božičević tvrdi da je protiv njega pokrenuta hajka iz interesa

Na upit Indexa, tajnik HAS-a Božičević rekao je da se protiv njega vodi hajka iz interesa.

„Treba shvatiti činjenicu da su me iz društava napali i skoro mi onemogućili rad i umalo srušili već odobreni proračun bez kojeg u 2024. ne bi bilo ničega te da će nastaviti i dalje jer su se neki sjetili da bi se tu možda mogli nešto okoristiti i nije ih briga ni za Savez ni za aktivnosti za djecu nego za njihov osobni interes“, rekao je Božičević.

„Funkciju tajnika Saveza obnašam već 13 godina od čega sedam potpuno volonterski, jednu godinu na određeno na pola radnog vremena, dvije na određeno puno radno vrijeme, a tek zadnje tri na neodređeno i puno radno vrijeme. Među ovima koji me napadaju ne vidim nikoga tko bi toliko žrtvovao za rad i opstanak HAS-a. Savez je u proteklih 13 godina samo i isključivo napredovao i povećavao svoje aktivnosti unatoč razno raznim krizama, rezanjima proračuna i pandemiji, a to nekima očito smeta", dodao je.

"Zaljubio sam se, ali..."

Braneći se od optužaba za spolno uznemiravanje u razmjenama s članovima društava, priznao je da je istina da se zaljubio, no ustvrdio je da nije prekoračio granice.

U prilog takvoj tvrdnji prenio je screenshot nekoliko poruka koje je razmijenio s Marjan.

No Marjan je za Index objasnila da je riječ o jednoj od prvih razmjena između Božičevića i nje, nakon kojih su poruke postale eksplicitnije. „Ne želim ih sada dijeliti s javnosti jer bi one trebale biti sastavnim dijelom sudske tužbe. Poruke sam dala na uvid članovima Astronomskog saveza“, rekla je.

Oglasila su se i druga astronomska društva

Osudama AD Vega i AD Beskraj pridružila su se i neka druga astronomska društva. Poznati hrvatski astronom Korado Korlević za Index je objasnio da su se članovi većine društava nadali da se stvar još uvijek može promijeniti sazivanjem opće skupštine.

„I druga astronomska društva spremna su istupiti iz Saveza, no prije toga će pokušati riješiti problem sazivanjem skupštine. Ako se to ne riješi, svi će izaći“, objasnio je Korlević za Index.

Zajedničko priopćenje

Kasnije, tijekom utorka, društva koja još nisu istupila iz Saveza poslala su zajedničko priopćenje (iz kojeg prenosimo veći dio) kojim su optužila Božičevića za iste one stvari na koje su upozorili iz AD Beskraj i AD Vega.

„Mi, astronomska društva iz svih dijelova Hrvatske, koja su dugogodišnji članovi Hrvatskog astronomskog saveza, obraćamo se javnosti zbog problema u kojima se našao Hrvatski astronomski savez zbog prijestupa i samovolje tajnika Saveza Doriana Božičevića, a što je dovelo do raspada upravljačkih struktura u Savezu, stvaranja negativne slike o hrvatskoj astronomskoj zajednici u javnosti te napuštanja i rasipanja članstva Saveza, a čime je Savez doveden do točke gdje mu prijeti potpuno raspuštanje.

Tajnik je jedini zaposlenik Saveza

...Kako bi se bolje koordinirala i predstavila na nacionalnoj razini, astronomska društva okupila su se u Hrvatskom astronomskom savezu koji postoji od 2009. godine. Svrha je Saveza promicanje astronomije na nacionalnoj razini, poticanje suradnje između astronomskih društava te provedba aktivnosti i obrazovnih programa na područjima Hrvatske gdje astronomska društva ne postoje. Upravu Saveza čine predstavnici astronomskih društava članica Saveza koji djeluju na volonterskoj osnovi, dok je glavno operativno tijelo tajnik koji je i zaposlenik Saveza. Savez je član Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Korištenje položaja, ucjene...

U posljednjih mjesec dana, članice Saveza su kroz javne objave na društvenim mrežama te kroz medijske napise uvidjele da u Savezu postoje problemi o kojima nisu informirane na sjednicama Skupština niti drugim kanalima informiranja unutar Saveza. Tajnik Saveza, Dorian Božičević, u zadnje je tri godine u ime Saveza provodio aktivnosti u Jelsi na Hvaru u suradnji s Općinom Jelsa i Turističkom zajednicom Jelsa s ciljem proglašenja Jelse međunarodnom zajednicom tamnog neba, a na inicijativu Turističke zajednice Jelsa.

Ovaj trud urodio je plodom i Općina Jelsa proglašena je prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u južnoj Europi. Cijela bi se suradnja Saveza i Jelse mogla proglasiti uspješnom da Dorian Božičević nije u ovu suradnju umiješao i svoju privatnu stvar. Postoje ozbiljne indicije da je ucjenjivao Općinu i Turističku zajednicu gubitkom ostvarenog statusa koristeći svoj položaj tajnika Saveza i delegata pri Međunarodnoj udruzi za tamno nebo (IDA), kao i svoj utjecaj u astronomskoj zajednici.

Pri tome je očito grubo prekršio ne samo temeljna načela Etičkog kodeksa Hrvatske zajednice tehničke kulture i moralne norme, već je svojim djelovanjem doveo u pitanje i integritet, stručnost i odgovornost funkcije tajnika Saveza te je okaljao ugled Saveza i svih astronomskih društava koje Savez predstavlja.

Većina članova Izvršnog odbora podnijela ostavke

Po prijavi direktorice Turističke zajednice Jelsa o ovim problemima na Jelsi, Izvršni odbor Saveza glasao je o njegovoj suspenziji, međutim, zbog prijetnji i opstrukcija, ta odluka nije provedena te je većina Izvršnog odbora podnijela ostavke, a cijeli niz članica Saveza pozvao je na smjenu aktualnog tajnika i organizaciju izvanredne sjednice Skupštine Saveza. Iako je dužnost tajnika po Statutu Saveza da postupi po nalogu izvršnog tijela i članica, tajnik se oglušuje i ignorira cijelu situaciju, pravdajući se nesuvislim konstrukcijama o uroti protiv njega i Saveza.

Njegov sukob interesa ovdje je očit, jer pored samog radnog mjesta, Savez mu omogućuje i službeni auto te druge pogodnosti na koje odlazi i preko 50% proračuna Saveza financiranog javnim sredstvima, putem Hrvatske zajednice tehničke kulture. S obzirom na to da tajnik odbija postupati po Statutu, manipulira i skriva broj članica s pravom glasa kako bi onemogućio sazivanje izvanredne sjednice Skupštine koja bi mogla dovesti do njegove smjene, zaključujemo da Božičević više ne može vršiti funkciju tajnika Saveza.

Treba istaknuti da je u međuvremenu dotični proveo i posve netransparentnu sjednicu Skupštine, bez poštivanja minimalnih rokova saziva, a kako bi usvojio program i financijski plan za 2024. godinu. Na toj sjednici većina redovnih članica Saveza odbila je sudjelovanje zbog neregularnosti u sazivu Skupštine, nemogućnosti glasanja o dnevnom redu sjednice i nemogućnosti ikakve rasprave. Na temelju ovih postupaka može se zaključiti da je tajnik u potpunosti privatizirao Savez. Nevjerojatno je da u svim ovim sramotnim postupcima tajnik, koji se diči titulom magistra teologije, ne osjeća nikakav sram i odgovornost.

...

Dio članica, AD Vega iz Čakovca i AD Beskraj iz Zagreba, radi ovih događaja upravo je objavio da istupa iz Saveza, a pri čemu imaju našu podršku, dok će dio još pokušati organizirati izvanrednu sjednicu Skupštine kako bi se na njoj razriješilo tajnika ili raspustilo ovakav privatiziran Savez. Ako to ne uspiju, također će istupiti iz Saveza čime će Savez praktično prestati postojati i sigurno neće predstavljati veliku većinu amaterske astronomske zajednice u Hrvatskoj...“, stoji među ostalim u zajedničkom priopćenju koje su potpisali:

Astronomsko društvo Koprivnica

Astronomsko društvo Korenica

Astronomsko društvo Kumova Slama, Daruvar

Astronomsko društvo Perzeidi, Križevci

Astronomsko društvo Varaždin

Astronomsko društvo Višnjan

Pročitajte više