Optuženi general Pavković pobjegao iz Srbije u RS?

GENERAL Nebojša Pavković, haaški optuženik zbog zločina na Kosovu 1999. godine, pobjegao je iz Srbije i Crne Gore i najvjerojatnije se skriva u Republici Srpskoj, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka.

Pozivajući se na izvore bliske bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, list piše da je Pavković uspio pobjeći iz Srbije uz pomoć "starih prijatelja iz vojske".

Kako piše "Blic", članovi Pavkovićeve obitelji izjavili su da im je tijekom nedavnog informativnog razgovora u policiji rečeno da za Pavkovićem tragaju "haaški agenti i lovci na glave", a Pavkovićeva kćer Dušica Bogdanović izjavila je za "Glas javnosti" da su je u policiji pitali "zar joj ne bi bilo draže da joj se otac preda, nego da ga vidi s vrećom na glavi, jer oni nisu u mogućnosti spriječiti nekog drugog da ga traži i uhvati".

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je novinarima u ponedjeljak da "nema novih informacija o generalu Nebojši Pavkoviću, ali da MUP obavlja sve potrebne radnje u vezi s tim", te da su vlasti u Beogradu - kad je posrijedi suradnja s Haaškim sudom -u stalnom kontaktu s vlastima Republike Srpske.

Optuženog Pavkovića policija nedavno nije našla na adresi na kojoj je prijavljen, te je potom vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu raspisalo tjeralicu. Optuženi Pavković u više je navrata poručio da se neće dobrovoljno predati Haaškom sudu.

Pavković je optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, zajedno s generalima Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem koji su već u Scheveningenu, dok je četvrti optuženi, general Vlastimir Đorđević zemlju napustio nakon pada režima Slobodana Miloševića krajem 2000. godine, te se navodno nalazi u Rusiji.

Pročitajte više