Optuženi Pavković uskoro će se predati Haškom sudu

HAŠKI optuženik, general Nebojša Pavković vrlo brzo će se predati Haškom sudu, izjavio je u petak Pavkovićev odvjetnik Ljubiša Živadinović beogradskom Radiju B92.

Pavković se, kaže njegov odvjetnik, javio pismom i zatražio od njega da što prije pripremi obranu, o čemu je obavijestio i predstavnike vlasti.

"Pavković od mene traži da danonoćno radim da bih što prije završio pripremu, kako bi on mogao spreman otići u Den Haag. On izričito zahtijeva pripremu obrane i to je uvjet za njegov odlazak u Den Haag, prije ili kasnije. Izvjesno je da će to biti vrlo brzo, ali ne znam točan datum", kazao je Živadinović. Dodao je da "Pavković nije u bijegu", iako ne zna gdje se on trenutačno nalazi.

Optuženi Pavković će se predati u roku dva tjedna, najavio je u intervjuu njemačkom dnevniku "Die Welt" od petka i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Kako prenosi agencija Beta, Tadić je kazao da će Pavković u Den Haag otići "dobrovoljno ili će biti uhićen", te da će se to dogoditi u iduća dva tjedna, do sastanka Vijeća ministara Europske unije, kad bi trebala biti potvrđena pozitivna ocjena Studije o izvedivosti pridruživanja Srbije i Crne Gore EU.

Generala Nebojšu Pavkovića optužnica tereti za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Optuženoga generala policija nedavno nije našla na njegovoj beogradskoj adresi, te se ne zna gdje se on nalazi. Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu odbjeglom je Pavkoviću nedavno odredio pritvor, a MUP Srbije je raspisao tjeralicu za njim.

Pročitajte više