Optužnice protiv hrvatskih generala mogle bi osloboditi Martića?

PREDRAG MILOVANČEVIĆ, branitelj haškog optuženika Milana Martića u četvrtak je u Haškom sudu (ICTY) ukazao na "potpuno suprotno" predočeno činjenično stanje u optužnici protiv njegovog klijenta u odnosu na optužnice protiv hrvatskih generala, ocjenivši to potencijalno oslobađajućim za Martića.

"Činjenično stanje u haškim optužnicama protiv hrvatskih generala predstavljeno je potpuno suprotno od onog u optužnici za Milana Martića, što je potencijalno oslobađajući materijal za Martića", rekao je Milovančević na statusnoj konferenciji u tom predmetu.

ICTY je podigao optužnice protiv hrvatskih generala Janka Bobetka, Rahima Ademija i Ante Gotovine.

Milovančević je kazao da su u kolovozu, listopadu i prosincu prošle godine Martićevi branitelji uputili Hrvatskoj tri molbe za dokumente koji mogu pomoći obrani, no odgovor još nisu dobili. "Radi se o vojnim dokumentima i dokumentima civilnih vlasti starim 12 i 13 godina, za koje ne možemo najpreciznije navesti sve podatke, kao ni gdje se nalaze", rekao je.

Predraspravni sudac Martin Canivell, preporučio je obrani da se još jednom obrate s molbom hrvatskim vlastima, točno navodeći koje dokumente traže, nakon čega trebaju "od raspravnog vijeća tražiti da uputi službeni zahtjev Hrvatskoj".

Na statusnoj konferenciji optužba je potvrdila da će u travnju predati predraspravni podnesak, a obrani je ostavljen rok od mjesec dana za odgovor, što su posljednji potezi strana prije početak suđenja.

Sudac Canivell ipak se nije odredio o početku suđenja, iako je to Martić od njega iznervirano tražio.

"Koliko još mjeseci ili godina trebam čekati da počne proces. Optužnica je podignuta prije 9 godina, a optužba još nije spremna stati iza nje", rekao je Martić. "Postoji li još igdje na svijetu pritvor neograničenog trajanja? Pa toga nema ni u divljačkim zemljama u Africi i Aziji", nastavio je Martić, no sudac ga je za "tehnička pitanja" uputio na odvjetnika.

Branitelj Milovančević se požalio da Tužiteljstvo maloj skupini branitelja prepušta selektiranje "stotina tisuća stranica neobrađenog materijala", kao i na loš status pred Tajništvom suda jer je "predmet Martić" svrstan tek u treću razinu po važnosti, a po njegovu mišljenju radi se o procesu od najvišeg značaja.

"Rečeno mi je da ste i bez promjene razine predmeta dobili dodatnu pomoć i da će taj iznos biti dovoljan", zaključio je sudac.

Pročitajte više