Opus Dei: Tomislav Karamarko nije naš član

S VREMENA na vrijeme, Tomislava Karamarka povezuje se sa osobnom prelaturom Katoličke crkve Opusom Dei, "odmilja" zvanom "ultrakatoličkom sektom", čiji je moto da svaki čovjek može živjeti životom sveca kroz svoje svakodnevne poslove.

O tome je prije nekoliko godina pisao Feral Tribune i Nacional, koji između ostaloga navodi da su uz Karamarka u Opus Deiju i Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika za unutarnju politiku Predsjedničkih Dvora, Neven Jurica, veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, visoki crkveni prelati Juraj Jezerinac i Želimir Puljić, te da je Opus Dei čak kontaktirao i sa generalom osuđenim za ubijanje srpskih civila u Gospiću, Mirkom Norcem.

Karamarko ni kada je bio na funkciji šefa Sigurnosno obavještajne agencije nije htio komentirati te napise, pa u skladu s tim nije ni demantirao pripadnost toj vjerskoj organizaciji koja u svijetu broji samo 85 tisuća ljudi u svijetu. S obzirom da je sada imenovan ministrom unutarnjih poslova, i prvi puta stupa na javnu funkciju zbog koje će biti pod reflektorima, ova nikad demantirana informacija ponovno je zaživjela, prvenstveno na internetu.

"Dolaze te vijesti, ali ja mogu sa sigurnošću reći - Opus Dei je na svome početku u Hrvatskoj, i ja gospodina Karamarka ne poznajem niti osobno, niti znam da nas je kontaktirao. Mi smo mala zajednica i da je član, znao bih to", kaže Pave Žanić, istaknuti član organizacije koji vodi informacijski ured u Hrvatskoj Opusa Dei.

A.B.
Foto: Vlada.hr

Pročitajte više