ORaH: Tražimo da se odmah ukine odluka o ukidanju invalidnina za osobe s Downom

Foto: 123rf

ORAH je večeras putem priopćenja za javnost objavio kako traži trenutačno ukidanje odluke o ukidanju invalidnina za osobe s Downovim sindromom.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao "trisomija 21". Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

ORaH se oštro protivi odluci o ukidanju osobne invalidnine u iznosu od 1.250 kn za osobe sa Downovim sindromom. Nedopustivo je da prema novim tumačenjima već postojećih zakona koje provodi Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, osobnu invalidninu djeca s Downovim sindromom mogu dobiti samo ako imaju dodatna oštećenja zdravlja, ali to mora biti nešto poput srčane mane, sto posto nerazvijenog govora ili teškog oštećenja sluha ili vida.

Downov sindrom je trajno stanje

Država djeci sa sindromom Down ukida invalidninu nakon odluke da takva djeca nemaju mentalnu retardaciju i da mogu zarađivati za život. Međutim, medicina kaže da Downov sindrom nije bolest, nego trajno stanje od kojeg se nitko nikad nije izliječio. Stoga sve sramotnija postaje socijalna neosjetljivost i nerazumijevanje hrvatskih institucija koje sve redom otklanjaju od sebe nadležnost za rješavanje ovog problema.

Razlozi racionalizacije troškova u ovom slučaju svakako ne mogu i ne smiju biti opravdanje jer se u protivnom negira sama svrha socijalnih davanja kojima društvo mora pomoći u uklanjanju prepreka s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u svakodnevnom funkcioniranju, a posebno u uključivanju na tržište rada.

Za 1650 naših sugrađana koji pate od ovog poremećaja ORaH traži da se u najkraćem roku povuče ova odluka i istovremeno osigura brza i efikasna metodologija vještačenja kako bi zaustavili daljnje kršenje njihovih osnovnih prava kao osoba s invaliditetom, ali i osigurali punu implementaciju pravedne i socijalno osjetljive politike kao temelja održivosti i prosperiteta Hrvatske i svih njenih građana", navodi se u priopćenju koje potpisuje Daniel Berdais, glasnogovornik ORaH-a.

Pročitajte više