Orban: Mi smo Ruse istjerali još 1989. godine. Sjećam se toga

Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban se u jutrošnjem intervjuu za radio Kossuth osvrnuo na mađarsko-američke odnose i rat u Ukrajini. Komentirao je i odluku Mađarske o napuštanju Međunarodne investicijske banke (IIB) pod kontrolom Rusije, koja je donesena samo dan nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije toj instituciji sa sjedištem u Budimpešti. 

"Američke sankcije su onemogućile daljnji rad banke i ona više nije bila učinkovita, zbog čega smo se odlučili povući. Nikada se nismo slagali sa sankcijama, ali ih bilježimo i poštujemo", rekao je mađarski čelnik. Uvjeren je kako njegova zemlja ima dobar odnos s SAD-om, prenosi Index.hu.

"Sjedinjene Države su glavni zagovornik rata"

"Mađarska nastoji surađivati s Washingtonom. Sjedinjene Američke Države su naš prijatelj i saveznik. Zajedničke vrijednosti i ekonomski odnosi povezuju dvije zemlje. Amerika sada nije jedinstvena, zemlja je postala podjeljenija, ako je demokratski predsjednik, onda su naši odnosi teži, ako je republikanac, onda je lakše", poručio je Orban. 

Govorio je i o natpisima na kojima piše "Rusi, idite kući". "Mi smo Ruse poslali kući 1989. godine. Sjećam se toga", istaknuo je. Optužio je Sjedinjene Države da su glavni zagovornik rata. Smatra kako nema zemlje koja je sigurnija od SAD-a jer ih "sa strane štite mora, a odozgo Kanada". 

Ponovio je kako strahuje od eskalacije rata

"Naravno, u Americi suosjećaju s poginulim vojnicima, ali odmah mi pada na pamet da je možda neki Mađar poginuo na frontu. Nekoliko sam puta jasno rekao da Mađari neće dopustiti da ih se tjera u rat. Nećemo isporučivati oružje Ukrajini", dodao je. 

Orban je ponovio kako strahuje od eskalacije rata. Tvrdi da se situacija pogoršala tijekom posljednjih tjedana jer je Rusija postavila taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji. Rekao je kako nije uvjeren da se interesi SAD-a podudaraju s interesima Europe. 

Pročitajte više