Orban o šalu s Velikom Mađarskom: Da sam htio provocirati, mogao sam to bolje

Screenshot: Instagram

MAĐARSKI premijer Viktor Orban održao je konferenciju za novinare u Budimpešti. Novinarka N1 televizije pitala je Orbana je li šal koji je nosio u studenom, na kojem je bila prikazana karta Velike Mađarske, bila provokacija.

"Tu nema ništa posebno. Ovo je zemlja stara 1100 godina, okruženi smo povijesnim simbolima", rekao je Orban, prenio je njegove riječi na Twitteru Zoltan Kovacs, glasnogovornik ureda mađarskog premijera.

"Da sam želio provocirati, mogao sam naći puno bolji način kako to napraviti", rekao je Orban.

"Uvijek pravim jasnu razliku između onoga što oni zovu "Velika Mađarska" i onoga što ja nazivam "povijesna Mađarska". Intelektualni je proizvod kad pitate kako vi možete biti veći, ali ja nisam dio toga", rekao je Orban.

Orban šal nosio u studenome

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban je u studenome tijekom prijateljske utakmice između reprezentacije njegove zemlje i grčke reprezentacije u Budimpešti oko vrata nosio šal koji prikazuje kartu Velike Mađarske.

Šal prikazuje granice bivšeg mađarskog kraljevstva, koje uključuje današnje Austriju, Hrvatsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku i Ukrajinu. Karte povijesne regije uključuju teritorije koje je Mađarska izgubila 1920. godine prema Trianonskom miru, nakon Prvog svjetskog rata.

Orbanovi susjedi i europski čelnici reagirali su iznimno negativno na poruku sa šala.

Kako su reagirali Milanović i Plenković?

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nisu se pretjerano bavili porukama koje Orban šalje noseći šal s kartom Velike Mađarske. Milanović je izjavio da Zagreb ne bi trebao reagirati. Podsjetimo, Orban i Milanović viđeni su ovog ljeta zajedno na večeri na Paklenim otocima.

"Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mjesecu i nađemo se na večeri", rekao je Milanović pa dodao: "Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji."

Plenković je rekao da nije vidio snimku mađarskog premijera sa šalom i da se "nema vremena baviti šalovima".

"Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima... Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković praveći se da su tema šalovi, a ne otvorene provokacije i teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij.

Pročitajte više