Orban odao počast nacističkom pilotu: Bio je vitez i heroj

Foto: EPA, Screenshot: Youtube

MAĐARSKI premijer Viktor Orban odao je počast i nazvao herojem nedavno preminulog pilota koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik 101. ratne mađarske eskadrile, koja je ratovala na strani nacističke Njemačke.

Endre Franko preminuo je proteklog mjeseca u 97. godini, a bio je posljednji preživjeli veteran te elitne postrojbe, poznatije pod imenom Pume, koja je oformljena nakon što je Njemačka okupirala Mađarsku 1944. godine. 

Postrojba, opremljena zrakoplovima Messerschmitt Bf 109, zaslužna je za obaranje 108 američkih lovaca i bombardera.

Franko je imao 21 godinu kad se pridružio Pumama nakon čega je prve letove imao iznad Austrije i Mađarske, svega šest sati nakon treninga u zraku. U svibnju 1945. zarobile su ga američke snage na njemačko-austrijskoj granici. 

Pokopan je proteklog vikenda kad mu je Orban i odao počast. Mađarski premijer citirao je moto Puma koji glasi: "Naš zapovjednik je hrabrost, a naš drug - sreća."

Orban je Franka nazvao vitezom te istaknuo da je bio heroj.

"Heroj Puma sada leti u nebeskoj formaciji", napisao je Orban, a nebom iznad Mađarske Franku u čast prelijetali su vojni avioni.

Američka povjesničarka mađarskog podrijetla: Sramotno je to što je Orban učinio

Američka povjesničarka mađarskog podrijetla Eva Balogh istaknula je da je sramotno što je Orban odao priznanje Franku, smatrajući to ne samo njegovom rehabilitacijom, nego simbolično i revizijom povijesti i mađarskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu na strani sila Osovine.

Ovo nije prvi put da mađarski premijer čini nešto takvo.

Orban već godinama proklamira mađarskoj admirala i ratnog vođu Miklὁsa Horthyja kojeg naziva velikim domoljubom, čime nastoji umanjiti njegovo i mađarsko sudjelovanje u holokaustu u kojem je stradalo gotovo pola milijuna mađarskih židova tijekom 1944. i 1945., kada se već praktički znao ishod rata. Horthy je započeo deportaciju tih Židova u nacističke koncentracijske logore, uglavnom u Auschwitz.

Pročitajte više