Medved jednoglasno prihvaćen za ministra na Odboru za veterane; Stazić: On je svjesno kršio zakone

Foto: FAH

PREMIJER Tihomir Orešković danas je na sjednici Odbora za ratne veterane u Saboru predstavio novog ministra branitelja te kazao da mu je čast što će Tomo Medved biti dio njegovog tima, s obzirom na to da je bivši pripadnik Tigrova s impresivnim ratnim putem.

Miro Bulj iz Mosta kazao je kandidatu za ministra branitelja da je bitna decentralizacija ljudskih resursa na terenu, pogotovo kad je riječ o veteranskim centrima i zdravstvenoj skrbi. Također, važan je i Memorijalni dokumentacijski centar zbog promicanja istine o Domovinskom ratu, piše N1.

Nenad Stazić iz SDP-a kazao je kako se Medved hrabro i časno borio za Hrvatsku, koja se temelji na vladavini prava.

"A onda ste svjesno kršili zakone zemlje za koju ste se časno borili. Demonstracije na Markovu trgu na kojima ste sudjelovali nisu bile prijavljene policiji, a prosvjednici su napali hrvatske policajce. Rušili ste legalno izabranu vlast u državi za koju ste se borili", upozorio je Stazić.

"Je li dostojan ministarskog mjesta netko tko svjesno krši zakon i namjeravate li ga i dalje kršiti?", pitao je Stazić.

"U proračunu za 2016. smanjena su sredstva za Ministarstvo branitelja za 48 milijuna kuna. Pokretali ste prosvjede i bili uz one koji su prijetili mirnim građanima plinskim bocama bez razloga - namjeravate li sad kad imate 48 milijuna razloga?", dodatno je upitao.

Jovanović tražio okončavanje prosvjeda šatoraša


Željko Jovanović iz SDP-a je zamolio Medveda da okonča "šatorašku sagu ispred Ministarstva branitelja".

"Taj prosvjed i dalje vode pripadnici HVO-a koji traže izjednačavanje prava sa hrvatskim braniteljima. Ti neopravdani zahtjevi teški su tri milijarde kuna. Kako to mislite riješiti?", pitao je Jovanović.

Josip Đakić (HDZ) pitao je Medveda kako gleda na devastirani Zakon o hrvatskim braniteljima, budući da je "raščinjen" na ministarstva socijalne skrbi i rada i mirovinskog sustava. Kazao je da se nada da će oporba podržati da se prava branitelja objedine ustavnim zakonom i da se tako riješe njihovi problemi, među kojima je i problem 37 tisuća branitelja koji su na Zavodu za zapošljavanje

Nada se, kazao je Đakić, i kako će riješiti problem ismijavanja branitelja i ratnih invalida, i od strane pojedinih članova odbora.

Željko Dilber (HDZ) kazao je da će podržati "časnog kandidata" Medveda.

Dilber: Prosvjed je demokratski način izražavanja volje

"I prosvjed je demokratski način izražavanja volje. Da je bilo više dijaloga s prošlim ministrom, prosvjeda ne bi bi bilo", kazao je Dilber.

"Slažem se da ima zahtjeva kojih nema veze s realnošću, ali to su ljudi koje ste dužni primiti i naći zajednički jezik s njima", rekao je Dilber, navodeći da neki u odboru obezvrjeđuju dostojanstvo branitelja i da se nada da se nikada neće dovoditi u pitanje "kakav je Domovinski rat bio, da li je to bio građanski rat i je li Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, jer onaj koji takve teze iznosi dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost".


Zato podržava prijedlog Đakića da se u Ustav uvedu teze o braniteljima, kako se nikada ne bi dovelo u pitanje kakav je Domovinski rat bio.

Stevo Culej kazao je da je Medved pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme, zbog njegovog ratnog puta i borbe za prava i dignitet branitelja.

Stipe Petrina kazao je da Medved ima njegovu stopostotnu, bezrezervnu podršku.

Petrina uz Medveda

"Jako bih vas zamolio jednu stvar u ime svih branitelja - ovaj proračun dijeli mirovine na dva dijela: na dio koji se isplaćuje iz proračuna i dio iz mirovinskog fonda. Osobno smatram da je to uvertira u smanjenje mirovina branitelja. Nadam se da će u proračunu za 2017. taj pokušaj da se oduzme dio mirovina biti spriječen", kazao je Petrina, predlažući da se mirovine isplaćuju iz mirovinskog fonda.

Podršku je iskazao i Miodrag Demo, a onda je Tihomir Orešković morao napustiti sjednicu odbora.

"Prošlost ne smijemo zaboraviti, ali moramo svi raditi za budućnost", kazao je Orešković i dodao da je siguran da će novi ministar dobro raditi.

Odboru se zatim obratio i sam Medved koji je kazao da je prosvjeda bilo i da će ih biti sve dok nema komunikacije i dijaloga s braniteljima.


"Zakon koji je na snazi regulira stradalničku populaciju", kazao je Medved, dodajući da prava tisuća branitelja nisu prepoznata te da su priznata prava disperzirana, što je proizvelo pravnu nesigurnost te iznimno osjetljive skupine.

Naveo je za primjer opskrbnine, odnosno prebacivanja tog prava na ministarstvo socijalne skrbi - 1.500 branitelja je izgubilo prava zbog toga, a za njih 4.500 prava su umanjena.

Medved najavio izradu novog zakona

"Započet ćemo s izradom novog zakona o pravima braniteljima i njihovih obitelji, uvažavajući sve sugestije i udruge koje se bave tom tematikom, kao i iskustvo iz proteklih godina", kazao je Medved.

"Jedna od tih skupina su sigurno i pripadnici HVO-a, za koje znate što se dešavalo prošlih godina. Imali su reguliran status, ali uslijed odluka koje su stvarale pravnu nesigurnost hrvatski ratni vojni invalid, koji je priznat u Hrvatskoj, u isto vrijeme od MORH-a nije mogao dobiti ratni put, čime im je ukinut status hrvatskog branitelja", tvrdi Medved.

Dnevno nam umire osam branitelja, što je 3000 godišnje s prosječnom starosti manjom od 51 godine.

Za sve što branitelj poduzima treba tražiti svoj ratni put ne stariji od šest mjeseci, a to nekada traje i do tri godine, istakao je.

Medved: Prosvjed je rezultat izostanka dijaloga


"Da, prosvjed je posljedica dugogodišnjeg nerješavanja pitanja i izostanka dijaloga. Sudjelovao sam na način da sam uvijek pozivao na dijalog, na razgovor. Da, bio sam na Trgu Sv. Marka te večeri, na poziv kolega jer se kolega popeo na krov zgrade, i htio se baciti u znak revolta zbog cijelog stanja - došao sam ga moliti da ne počini glupost", kazao je Medved.

"Cijeli život sam legalist, zalažem se za prava čovjeka i to ću uvijek činiti kroz razgovor i argumente", kazao je nadalje.

"Utvrdio sam točno po stavkama gdje je vidljivo umanjenje proračuna. Ono što me hrabri - umanjenje nije u odnosu na realizaciju plana iz 2015. godini. Žao mi je što lani pored niza zahtjeva i nužnosti realizacije programa nisu potrošila sredstva iz proračuna u 2015. godini, ali s predloženim proračunom ministarstvo može započeti s radom, za niz radnji nisu potrebna dodatna sredstva", kazao je Medved.

Nakon toga je jednoglasno podržan za mjesto ministra branitelja.

Pročitajte više