Organizatori sabora hrvatskih liječnika odbacuju priopćenje Zbora novinara

ORGANIZATORI Prvog općeg sabora hrvatskih liječnika odbacili su danas priopćenje Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu Hrvatskog novinarskog društva u kojem se reagira na dio Deklaracije o zaštiti dostojanstva hrvatskih liječnika, koja je usvojena na Općem saboru.

Zbor novinara je "oštro prosvjedovao i osudio" ocjene iz Deklaracije o medijskom linču liječnika koji je dirigiran s nečije strane, ustvrdivši da su njegovi članovi "vjerodostojno i neovisno" prenosili informacije o štrajku liječnika i drugim događajima u sustavu zdravstva, uvijek iznoseći stajališta obiju strana.

Predsjednik Organizacijskog odbora Općeg sabora Ivica Babić u odgovoru Zboru novinara naglašava da se u Deklaraciji nigdje ne spominju novinari, posebice ne novinari koji prate zdravstvo i medicinu.

U Deklaraciji govorimo o medijskoj slici koja je o liječnicima u štrajku stvorena u javnosti, a ta slika nije stvarana samo objektivnim izvješćima, nego i opremom članaka, osvrtima i komentarima i onih novinara koji ne prate zdravstvo, kao i reagiranjima čitatelja, slušatelja i gledatelja, ističe Babić.

Zašto novinari koji prate zdravstvo misle da imaju pravo "oštro prosvjedovati i osuđivati", iako riječ novinar ni jednom nije spomenuta, a Sabor liječnika na kojem su bili predstavnici svih liječničkih ustanova, sindikata, komore, fakulteta i udruga pacijenata, nema pravo apelirati na javnost protiv načina na koji se spominje riječ liječnik, pita Babić.

Pročitajte više