Original Karadžićevog sporazuma s Holbrookeom izgorio u požaru?

ODVJETNIK haškog optuženika i ratnog zločinca Radovana Karadžića, Goran Petronijević, tvrdi kako je sporazum Karadžić-Holbrook tajanstveno nestao iz arhive SIMP-a početkom 2001. godine. On je prva osoba, osim službenika tribunala, s kojom se Karadžić susreo od dovođenja u haški pritvor.

Navedeni sporazum jedan je od ključnih dokumenata kojim su, prema Karadžićevim riječima, Amerikanci garantirali kako on neće završiti u Haagu. Petronijević u razgovoru za beogradski list Politika tvrdi da original tog dokumenta ne postoji. "Dokument je na vrlo čudan način nestao iz arhive Ministarstva vanjskih poslova u Beogradu početkom 2001. godine", kazao je i dodao kako je u službenom priopćenju bilo rečeno kako je izgorjela čajna kuhinja, a s njom i dio arhive.

"Znam kakvi su propisi za čuvanje te arhive i znam da su poštovani. Dakle, mogla je izgorjeti cijela zgrada, a da pritom arhiva ostane neoštećena", tvrdi Petronijević te ističe kako nije teško pretpostaviti kome su dati nestali dokumenti i kome je bilo u interesu da s njima ne raspolaže obrana u trenutku "rušenja Rezolucije 1244 i Daytonskog sporazuma te negiranja sporazuma sa Holbrookeom".

Laptop iz "kukuruzišta"

Vijest o pronalasku Karadžićevog laptopa na Batajničkoj cesti Petronijevića je zatekla dok je bio u Haagu te je prenio kako Karadžić smatra da mu se na taj način podmeće i kako pronađene diskete nisu njegove.

"Vijest o pronalaženju laptopa na Batajničkoj cesti zatekla me je u Haagu, dok sam bio u posjeti Radovanu Karadžiću. Radovan se samo nasmijao priči kako laptopi rastu po kukuruzištima kraj Batajničke ceste. I ja sam bio ugodno iznenađen kako se Srbija pretvara u Silicijsku dolinu. To je fantastičan tehnološki napredak, zamislite – idete putem, a iz te plodne zemlje raste kompjuterska tehnika", sarkastično je cijeli slučaj prokomentirao Petronijević.

Isto tako, on smatra kako Tužiteljstvo u Haagu neće stići završiti novu optužnicu do 29. kolovoza pa je Karadžića savjetovao ukoliko ga se pozove na novo očitovanje o navodima u optužnici da to ne učini, jer smatra da se besmisleno izjašnjavati o optužnici za koju znaš kako se po njoj neće suditi.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više