Osam razloga zašto iPhone 4S neće biti ni približno toliki hit kao što se očekuje

NOVI iPhone 4S na policama bi se trebao pojaviti sutra i nema dvojbe da će obožavatelji Applea diljem svijeta sutra pohrliti u trgovine kako bi bili među prvima koji će doći do najnovije Appleove igračke.

U prilog svijetlim prognozama ide i Appleova objava da je prednarudžba za ovaj uređaj oborila sve rekorde, jer su prodali milijun aparata u samo jedan dan. Sve upućuje na to da će iPhone 4S biti najveći hit koji će po prodaji zasjeniti sve prijašnje modele.

Međutim, postoji šansa da ne bude toliko uspješan kao što svi pretpostavljaju. Nema dvojbe da će biti hit, ali vjerojatno neće biti ogroman hit, a Don Reisinger na stranici eweek.com navodi osam razloga zašto je tome tako.

1. Priča o prednarudžbi ima svoju pozadinu. Činjenica da je prednarudžba za iPhone 4S oborila sve rekorde može se pripisati činjenici da su narudžbe došle od mušterija Sprinta, Verizona i AT&T-a. Za usporedbu, prednarudžba iPhonea 4 bila je moguća samo za mušterije AT&T-a. Kada se to uzme u obzir, brojke s kojima se Apple toliko hvali i ne djeluju toliko impresivno.

2. Korisnici još čekaju iPhone 5. Budimo realni, Appleovo predstavljanje 4. listopada bilo je veliko razočaranje. Prije same prezentacije svi su vjerovali kako će Apple predstaviti novi iPhone 5 s većim displayem i novim komunikacijskim tehnologijama. Ali nije, već je korisnicima ponudio ažurirani iPhone 4, koji bi obožavatelje mogao nagnati da ipak pričekaju peticu.

3. Stariji modeli mogli bi našteti prodaji iPhonea 4S.
Appleova odluka da prodaju iPhone 3GS i iPhone 4 uz iPhone 4S vjerojatno je pametan potez u financijskom smislu, ali bi mogla naštetiti prodaji novog modela. iPhone 3GS u SAD-u je najčešće besplatan uz potpis dvogodišnje pretplate, dok se četvorka može dobiti za 99 dolara. Kada se na te modele stavi novi iOS 5, dobit će se pristojni i jeftini uređaji koji mogu uzeti dio kolača iPhoneu 4S.

4. Ekonomska situacija je loša. Velik dio svijeta trenutno se nalazi u jako lošoj ekonomskoj situaciji. U Europi se ona ogleda u dužničkoj krizi, a u SAD-u u krizi nezaposlenosti. Stoga bi čak i brojni Appleovi obožavatelji mogli dvaput promisliti prije negoli potroše najmanje 200 dolara na novi telefon. Prodaja iPhonea 4S ovisit će o općim ekonomskim kretanjima.

5. iPad 2 je još uvijek tu. Bliži se božićno doba, i ubrzo će krenuti ispunjavanje liste želja, a mnogi na toj listi imaju i iPhone 4S i iPad 2. A rijetki će si moći priuštiti oboje. Trenutno se čini kako iPad 2 pruža više s obzirom na cijenu, smatraju na eWeeku.

6. Android je moćan.
Upravo je Android jedan od razloga zašto je Apple želio što brže na tržište izbaciti neki novi telefon. Možda Android operacijski sustav nije lijep kao iOS 5, ali je i dalje superpopularan među milijunima korisnika diljem svijeta. A analitičari misle kako će mu popularnost dodatno rasti, što bi također moglo predstavljati problem za iPhone 4S.

7. Samsung je prijetnja. Samsung postiže sve veće uspjehe na tržištu mobilnih telefona. Prodaja njihovih smartphoneova sve se više približava Appleovoj prodaji, a čini se kako će tako biti još neko vrijeme. Osim toga, Google i Samsung će ubrzo na tržište izbaciti Galaxy Nexus koji bi mogao uzeti dio kolača iPhoneu 4S.

8. Može li Tim Cook dostojno zamijeniti Jobsa? Na kraju krajeva, uspjeh iPhonea 4S i svih budućih Appleovih proizvoda ovisiti će o tome hoće li Jobsov nasljednik Cook tvrtku moći voditi uspješno kao i on. Uspjeh iPhonea uvelike je zasluga Stevea Jobsa, a Cook tek treba dokazati da može donositi uspješne odluke o iPhoneima i reklamirati ih jednako dobro kao Jobs, zaključuje Reisinger.

Pročitajte više