Osam slovenskih općina konkurira za prihvat nuklearnog otpada

Osam slovenskih općina prijavilo se na postupak odabira najprimjerenije lokacije za smještaj srednje i niskoradioaktivnog otpada, objavila je u utorak državna agencija za radioaktivni otpad (NSRAO). L

Riječ je o općinama Krško, Brežice, Sevnica, Završ, Šmartno pri Litiji, Lenart, Velika Polana i Trnovska vas.

"Komparativna istraživanja bit će završena do sredine svibnja, a do kraja idućeg mjeseca bit će poznate tri najprimjerenije lokacije", izjavio je na konferenciji za novinare Miran Veselič, direktor NSRAO-a.

Konačna lokacija mora biti određena do 2008. godine, a odlagalište bi moralo biti sagrađeno do 2013. godine, spomenuo je Veselič, ali dopustio i mogućnost kašnjenja.

"U slučaju bilo kakvog problema na lokalnoj razini ili na lokaciji za odlagalište, stvar se može odgoditi za nekoliko godina", upozorio je Veselič.

Za lokalnu zajednicu koja prihvati otpatke srednje i niske radioaktivnosti predviđena je renta od oko 300.000 eura godišnje, a u izboru lokacije uvažavat će se sigurnosni, ali i socijalni aspekti, odnosno prihvatljivost deponija u pojedinim sredinama.

Skladište će biti sagrađeno za 20.000 kubičnih metara otpadaka, skoro dvostruko više od količine tog materijala što će ga proizvesti nuklearka Krško do njena predviđenog zatvaranja 2023. godine, i pokriti sve potrebe Slovenije za deponiranjem tog otpada na duži rok.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više