"Osama bin Laden je najvjerojatnije mrtav"

NAJTRAŽENIJI svjetski terorist i vođa terorističke organizacije Al-Qaide najvjerojatnije je mrtav. Tu je tvrdnju u javnost iznio dr. Clive Williams, direktor odsjeka za proučavanje terorizma pri Australskom Nacionalnom Sveučilištu (ANU). Williams tvrdi da je, sudeći po dokumentima koje je dobio od jednog indijskog kolege, bin Laden umro u travnju prošle godine nakon prestanka rada nekoliko vitalnih organa.

"Sudeći po dokazima koje sam dobio, ta mi se tvrdnja čini prilično uvjerljivom. Bin Laden je ili mrtav ili boluje od izuzetno teške bolesti koja mu onemogućuje bilo kakvu aktivnost." - kazao je dr. Williams, a prenosi australski SBS (Special Broadcasting Service).

Australski stručnjak za terorizam ističe da je bin Ladenov zamjeni, Ajman al-Zawahiri, kojeg je CIA prošlog tjedna pokušala ubiti silovitim zračnim napadom izvršenim u Pakistanu, tokom prošle godine na sebe preuzeo davanje izjava u ime terorističke mreže Al-Qaide.

"Teško je dokazati takve tvrdnje, ali i osporiti ih, budući da ipak ne postoje čvrsti dokazi koji bi nam omogućili da tvrdimo jedno ili drugo." - dodao je Williams.

"No, čudno je da je al-Zawahiri na sebe preuzeo slanje Al-Qaidinih poruka u javnost od travnja prošle godine. Od prosinca 2004. bin Laden nije osobno uputio nijednu poruku javnosti." - dodao je Williams.

No, bin Ladenova smrt neće puno promijeniti u naporima Al-Qaide, smatra dr. Williams, budući da će njegovi sljedbenici bez sumnje nastaviti provoditi njegove ideje.

Index.hr/SBS

Pročitajte više