Osama, Obama i američka pravda

ČIM JE objavio vijest o likvidaciji Osame Bin Ladena, američki predsjednik Barack Obama pobjedonosno je ustvrdio: "Pravda je zadovoljena".

Nema što, velike riječi dostojne velike prigode. Dostojne događaja koji puno znači za Sjedinjene Države, za njezin narod, njezine saveznike i čitav zapadni svijet prestravljen Osamom Bin Ladenom i njegovom terorističkom mrežom. No, jesu li te velike riječi bile opravdane? Je li nakon vijesti o ubojstvu Bin Ladena bilo baš umjesno govoriti o "pravdi"?

Oko za oko, metak za zrakoplov

Možda i jest. Možda je likvidacija terorističkog vođe s par metaka u glavu pravedna odmazda za otete zrakoplove, srušene nebodere i desetke tisuća ubijenih u terorističkim napadima na Ameriku i svijet. Oko za oko, zub za zub, metak za zrakoplov.

Međutim, Obama se pohvalio i da su "mnogi teroristi privedeni pravdi". Tu je već jasnije o kakvoj pravdi se radi. Već deset godina uhićeni ljudi za koje se tvrdi da su teroristi drže se u zarobljeničkom logoru Guantanamo Bay na Kubi, mnogi od njih bez suđenja, pa čak i bez optužnica, bez ljudskih prava i bez ikakvog pristupa pravdi koju Amerika tako žestoko zagovara, a tako je selektivno primjenjuje.

Pravda za teroriste

Čim je stupio na vlast Barack Obama najavio je zatvaranje tog logora, ali prije nego što je uspio ispuniti to važno obećanje, morao je popustiti pod pritiskom republikanskog Kongresa i nakon dvogodišnjeg moratorija opet otvoriti vojna, a ne civilna suđenja teroristima. I to je pravda koja čeka teroriste. Njih 172 još zatočena u tom logoru.

Abu Graib, kolateralne žrtve, ICC...

Varijacije na temu pravde viđene su u dosjeima o CIA-inim metodama mučenja, u iračkim zatvorima poput Abu Graiba, u pogubljenjima novinara i civila kao "kolateralnih žrtava", u fabriciranju dokaza kojima bi se opravdao napad na pojedine države. Obama u svom slavodobitnom govoru nije spomenuo Irak, ali nije trebao. O njemu se već i previše toga zna.

Međutim, Obama je u svom zaklinjanju u pravdu zaboravio spomenuti kako SAD još nisu potpisale pristupnicu za Međunarodni kazneni sud (ICC), iako je njegova Bijela kuća najavila spremnost da to učini. Jednoga dana, a možda ni tada.

Američka pravda i američko pravo

I ne samo to, diplomatskim je putem nagovorila više od stotinu zemalja da s njome potpišu ugovor kojim se odriču nadležnosti nad američkim vojnicima koji u njihovim zemljama počine ratne zločine. Osim američke pravde postoji i američko pravo.

Osim u pravdu, Obama se u svom obraćanju zakleo i u "vjernost vrijednostima" za koje se Amerika zalaže. I toga se svijet nagledao u proteklih deset godina otkako je pokrenut rat protiv terorizma. Od kršenja ljudskih prava američkih građana, preko njihova prisluškivanja i praćenja, do manipuliranja povjerljivim podacima i falsificiranja činjenica, a sve to pod izlikom borbe protiv terorizma.

Zatrovane američke vrijednosti

I što je najgore ta psihoza, taj strah kojim su američki građani godinama trovani, pretvorio je dobar dio američkog društva u ksenofobičnu, radikalnu, nepovjerljivu, isključivu i manipulacijama podložnu masu. To nisu baš neke vrijednosti koje bi demokratski svijet prigrlio.

Naravno, Obamin dolazak na čelo Amerike otkrio je drugo, umivenije i civiliziranije lice Amerike, ali trebat će još mnogo vremena da predsjednik SAD-a spomene pravdu, a da ga svijet ozbiljno shvati. Za sada, američka pravda u borbi protiv terorizma podrazumijeva likvidacije, nelegalna uhićenja, priznanja iznuđena mučenjima, ignoriranje demokratskih procedura, osvetničku agresiju.

Osama na Kubi

Zamislimo samo što bi dogodilo da je Osama Bin Laden slučajno (i to baš "slučajno") uhvaćen u akciji specijalaca? Bi li i on završio u logoru Guantanamo, pred vojnim sudom, daleko od bilo kakvog prava i pravde? Najvjerojatnije bi, jer to je način na koji se Amerika obračunava s teroristima. Onima koji prežive.

Da se krivo ne shvati, nije ovo nikakva žal za brutalnim teroristom Osamom Bin Ladenom. Ovo je žal za Amerikom. Za vrijednostima u koje se zaklinje kad diktira ponašanje čitavog svijeta, ali kojih se odriče kad treba pospremiti stvari u vlastitom dvorištu. Za pravdom koja tako dobro zvuči u govorima američkih predsjednika, ali često tako loše izgleda u provedbi američke države.

Osama i Obama

Ali tko zna, možda sada kad su obješena i ustrijeljena dva simbola američke borbe protiv terorizma - Sadam Husein i Osama Bin Laden - Obamina Amerika konačno pronađe uvjerljivije načine za propagiranjem pravde i američkih vrijednosti. Osama više ništa ne može promijeniti. Ali Obama još može. 

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više