Osijek: Desetogodišnji dječak poginuo u silosu

DESETOGODIŠNJI dječak Tomislav Knobl, učenik trećeg razreda, igrajući se danas rano popodne u Osijeku s još dvojicom dječaka u silosu visokom 40-ak metara, pao je u pokrajnji ljevak za žito i poginuo.

Silos nije u funkciji i privatno je vlasništvo Branislava Iličina, koji je također došao na mjesto nesreće. Rekao je kako je upozoravao policiju i ostale da djeca često provaljuju u silos, te da je prije godinu dana stavio željeznu ogradu na prozore i ulazna vrata silosa. Na vratima silosa bio je lokot koji su djeca bez problema skidala i ulazila u silos te se unutarnjim ljestvama penjala.

Silos koji se nalazi u blizini Osnovne škole Antuna Mihanovića, koju je nesretni dječak pohađao, bio je omiljeno mjesto dječje igre. U današnjoj igri, uz Tomislava i još jednog dječaka, sudjelovao je i Tomislavov stariji brat Josip (12 godina).

Dok je trajala akcija pokušaja spašavanja nesretnog dječaka, ispred silosa se okupilo više učenika iz obližnje osnovne škole.

Brat Josip je rekao da su se "često tu igrali jer su mislili da nije opasno". Kako je rekao, on i drugi dječak uspjeli su prijeći preko daske iznad jednog visokog prolaza u silosu, "ali bratu to nije uspjelo i pao je". Još nema podataka na kojoj je visini bio zaustavljen Tomislav koji je s vrha silosa pao u ljevak gdje inače prolazi žito, a koji se sužava prema dolje.

Vatrogasci i specijalci PU osječko-baranjske mrtvog su dječaka uspjeli izvaditi poslije 15 sati.

Ravnateljica Osnovne škole Antuna Mihanovića Reza Kulešanin, koja je cijelo vrijeme bila na mjestu nesreće, rekla je da su u školi stalno upozoravali djecu da ne idu u silos, te kako je činjenica da on nije bio dobro osiguran.

Majka poginulog Tomislava i brata Josipa nalazi se u Njemačkoj na privremenom radu, a djeca žive s očuhom koji je s posla pozvan na mjesto tragedije.

Pročitajte više