Osijek: DZMH prijavio USKOK-u zastupnika Jene Adama

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) izvijestila je danas kako je središnjici USKOKa podnijela prijavu protiv saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine Jene Adama, a zbog osnovane sumnje da je nenamjenski trošio proračunska sredstva.

Izvršni predsjednik Zajednice Šandor Jakab rekao je na konferenciji za novinare da će se, ako se USKOK proglasi nenadležnim za rješavanje tog pitanja, prijava, po službenoj dužnosti, uputiti policiji ili nadležnom Državnom odvjetništvu.

Ustvrdio je kako je u izvješću zastupnika Adama saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav "netočno prikazan način trošenja proračunskih sredstva" te da se "putovanja koja nije napravio i nazočnost na mjestima na kojima nije bio ne mogu opravdati nikakvim naknadnim manipulacijama".

Jakab je rekao kako je DZMH došao u posjed pisane izjave zastupnika Adama u kojoj on navodi da će zbog pokušaja svoje diskreditacije od strane DZMH u budućem radu priznavati isključivo Savez mađarskih udruga (SMU) i Koordinaciju vijeća mađarske nacionalne manjine na razini RH. Premijeru Sanaderu predlaže izmjenu sporazuma o poslijeizbornoj suradnji DZMH i HDZ-a, od 1. travnja 2004. godine, s posebnim naglaskom na odredbu koja se odnosi na financiranje DZMH, te prenošenje obveza i prava na SMU i spomenutu koordinaciju".

Budući da je izjava, koja, kako tvrdi Jakab, do sada nije bila poznata hrvatskoj javnosti, prevedena na mađarski jezik, on smatra da je riječ o potezu koji bi trebao poslužiti određenim krugovima u Republici Mađarskoj, a protiv DZMH, te da izjava govori o Adamovoj "moralnoj pokvarenosti".

Tajnik Središnjice DZMH Robert Jankovics smatra kako bi izjavu mogli iskoristiti određeni krugovi u mađarskoj vladi, "koji bi htjeli stvoriti svoju klijenturu u mađarskim udrugama na području RH" te da je riječ o osveti prema DZMH-u i pokušaju poništenja legitimiteta udruge čiji su kandidati u četiri navrata birani kao zastupnici mađarske nacionalne manjine.

"O imenima za sada ne mogu govoriti, ali smatram da će se osobe koje stoje iza toga same otkriti", dodao je Jankovics.

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više