Osijek: HDZ, HSLS i HSP o odluci Upravnog suda

OSJEČKO-baranjski HDZ,HSLS i HSP na današnjoj su konferenciji za novinare u Osijeku izrazili zadovoljstvo nedavnom presudom Upravnog suda RH, kojom je osporena legalnost osječkobaranjske Županijske skupštine te upozorili da "se predstavnici vladajuće koalicije (SDP,LS,HSS,LIBRA), unatoč sudskoj odluci, i nadalje pokušavaju održati na vlasti".

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branimir Glavaš rekao je kako je odluka Upravnog suda pravomoćna, konačna i bez mogućnosti žalbe, ali da dužnosnici SDP-a, LS-a i nadalje pokušavaju stvoriti kvorum za sazivanje Skupštine, ocijenivši da su takvi pokušaji "nezabilježeni i nezapamćeni" te da nepriznavanje presude Upravnog suda predstavlja kazneno djelo.

Kazao je kako će presuda Upravnog suda o nelegalnosti Skupštine imati niz posljedica, poput poništavanja odluka o kadrovskim rješenjima i ponavljanja sudskih postupaka zbog nelegalno određenih sudaca porotnika. Ustvrdio je da će oni koji su nezakonito trošili proračunski novac morati odgovarati i vratiti ga, uz, kako je rekao, "zatezne kamate koje će im nakon lokalnih izbora obračunati nova vlast".

Pozvao je da se do 22. listopada imenuje povjerenik i raspišu izbori za Županijsku skupštinu, kako bi se oni mogli održati u isto vrijeme kada i parlamentarni te zahvalio potpredsjedniku SDP-a Mati Arloviću jer se, kako kaže, u ovom slučaju "stavio na stranu Ustava i zakona te pokazao da spada u krug poštenih političara".

Predsjednici Županijskih vijeća HSP-a i HSLS-a Gordan Matković i Vlado Belaj ocijenili su kako presuda Upravnog suda vraća vjeru u RH kao pravnu državu i pokazuje funkcioniranje trodiobe vlasti, budući da je presuda suprotna ranijem mišljenju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave te raspravi u Hrvatskom saboru.

Budući da je konferencija za novinare sazvana pod nazivom "Kraj bezakonja i "vladavine" neformalne skupine građana u Osječko-baranjskoj županiji" Glavaš je kazao kako je na "Hrvatskom radiju "Radiju-Osijek" najavljeno da će se na konferenciji govoriti o Skupštini Osječko-baranjske županije", ocijenivši to pokušajem nastavka manipulacije javnošću, jer ove tri stranke već šest mjeseci tvrde da Skupština ne postoji.

"Pojedine osobe koje se time služe neka ne budu iznenađene kada ih nakon održanih izbora struka, a ne politika, jednostavno makne s odgovornih dužnosti i neka to ne tumače revanšizmom eventualne nove vladajuće garniture", kazao je Glavaš.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više