Osijek: HUS za učinkovitije reguliranje rada nedjeljom

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak izjavio je danas u Osijeku kako će ta sindikalna središnjica ponovno u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog zakona o trgovini, ali ne s ciljem zabrane rada nedjeljom nego njegova učinkovitijeg reguliranja.

Na konferenciji na novinare Mučnjak je rekao kako se HUS zalaže da se rad nedjeljom odobri samo za najnužnije potrebe i da radno vrijeme trgovina treba "definirati na nacionalnoj razini, a ne prepustiti lokalnoj samoupravi", jer smatra da je fleksibilno određivanje radnog vremena "onemogućilo djelotvornu kontrolu inspekcija".

Dodao je kako se sindikat zauzima za davanje većih ovlasti nadležnim inspektorima, uključujući i mogućnost privremenog zatvaranja objekata koji rade izvan propisanog radnoga vremena i u slučaju zapošljavanja radnika "na crno" te stranih državljana bez radne dozvole.

"Pooštravanje sankcija svelo bi rad nedjeljom u propisane okvire, a očekujemo da Vlada omogući veće ovlasti Inspektoratu, koji će onda moći učinkovito nadzirati ispunjavanje obveza poslodavaca prema zaposlenima te da će mnogi poslodavci, zbog nemogućnosti ostvarivanja ekstraprihoda, odustati od rada nedjeljom", ocijenio je Mučnjak.

Komentirajući stanje u osječkoj "Pivovari", u kojoj je uprava pokrenula sudski postupak protiv sindikata, koji, na temelju kolektivnog ugovora, nije dao suglasnost na plan uprave o otpuštanju viška djelatnika, Mučnjak je ustvrdio kako uprava svojim djelovanjem tvrtku vodi ka uništenju te da Hrvatski fond za privatizaciju nije pokazao zanimanje za rješavanje problema u "Pivovari", iako još ima 16 posto vlasničkog udjela, a riječ je o tvrtki koja je na tom području "jedan od većih punitelja državnog proračuna".

S obzirom na to da do 18. svibnja na Zagrebačkoj burzi traje drugi krug javne dražbe za 66 posto vlasničkog udjela države u baranjskom poljoprivrednom kombinatu "Belju" d.d., u HUS-u ističu kako očekuju da će se sudbina "Belja" riješiti tek u trećem krugu, i to neposrednom pogodbom.

Mučnjak je rekao kako će HUS inzistirati na zadržavanju postojeće zaposlenosti u "Belju" te da od Vlade "ima takvih obećanja", kao i najava o mogućem otpisivanju pojedinih državnih potraživanja.

Pročitajte više