Osijek: Na prometnicama u sedam mjeseci poginule 34 osobe

U PRVIH su sedam mjeseci na prometnicama Osječko-baranjske županije u 32 prometne nesreće poginule 34 osobe, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava.

U usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem poginulo je 16 ljudi više, premda je u istom razdoblju manje stradalih u prometu.

Najviše prometnih nesreća sa smrtnim ishodom dogodio se u lipnju kad je poginulo devet osoba. U mjesecu srpnju samo u tri dana (od 26. do 29.) u tri prometne nesreće poginula su tri čovjeka (dva pješaka i jedan biciklist). Najviše je smrtno stradalih vozača u osobnim automobilima (15).

Najviše prometnih nesreća događa se između 20 i 22 sata, od ponoći do četiri sata te od 16 do 18 sati. Po danima u tjednu najviše je poginulih u nesrećama što su se dogodile subotom, petkom i srijedom.

Od 32 prometne nesreće u kojima su poginule 34 osobe vozači u dobi od 18 do 24 godine prouzročili su 12 ili 37,5 osto nesreća u kojima je smrtno stradalo 14 osoba ili 38,2 posto.

U PU kao najdrastičniji ističu primjer mladog vozača koji je u nadzoru prometa četiri puta zatečen da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola. Prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao uzrokovao je pod utjecajem alkohola, a dvije je nesreće prije toga također uzrokovao pod utjecajem alkohola.

Općenito prije gotovo svih smrtonosnih prometnih nesreća teško su kršeni prometni propisi, napose prekoračenjem brzine ili brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, ističu u PU.

Pročitajte više