Osijek: Obnovljen ophodni riječni brod

U OSJEČKOJ vojarni "Vrbik" danas je obilježen završetak remonta ophodnog broda PB91 "Šokadija" Riječnog zdruga.

U remont, koji je počeo lani u veljači a obavila ga osječka tvrtka "Vodogradnja", uloženo je više od 574 tisuće kuna.

Današnjem je događaju nazočila ministrica obrane Željka Antunović, predstavnici Glavnog stožera Oružanih snaga i civilnih vlasti. Ministrica je ocijenila kako današnji događaj simbolizira nastojanje Ministarstva da osuvremeni tehniku i tako ojača sigurnost zemlje i uvježbavanje pripadnika Oružanih snaga.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Slavko Barić kazao je kako će obnovljeni brod biti u službi mira i nadzora hrvatskih granica, a zapovjednik Zdruga kapetan bojnog broda Vlado Grozdanić kako je tim činom ojačana spremnost postrojbe za sve vrste zadaća.

Svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Marijan Mareković, predstavnici grada Osijeka, osječkoga Sveučilišta i osječko-baranjske Policijske uprave.

Brod i posadu blagoslovio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac, a u Dravu je pušten vijenac u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Ministrica Antunović nazočila je i predstavljanju preustroja 3. korpusa Kopnene vojske, kazavši kako je cilj preustroja ove godine broj pripadnika Oružanih snaga sa sadašnje 34 tisuće smanjiti na 27.000. Dodala je kako je zahtjev za dobrovoljnim odlaskom iz HV-a do sada podnijelo oko 5500 osoba, od kojih je riješeno oko 4500 zahtjeva te da će za otpremnine ove godine u proračunu biti osigurano oko 250 milijuna kuna.

(Hina)vuč vkn

Pročitajte više