Osijek: Otvorena izložba Dragutina Kiša

U HRVATSKOM narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku večeras je otvorena izložba slika umjetnika i pejzažnog arhitekta Dragutina Kiša "Fazani i vrganji, orhideje...", koju je u suradnji s HNK priredila likovna udruga "Otvoreni atelje".

Izložbom akvarela Kiš je večeras u Osijeku proslavio 50. obljetnicu svojega stvaralaštva, u sklopu kojega se osim slikarstvom profesionalno bavio uređenjem krajolika, parkova te gradova u Libiji i Šri Lanki.

Ravnatelj HNK Željko Čagalj kazao je kako je Kiš sav život vezan uz akvarel te da je bio jedan od prvih umjetnika koji je svoje slike

ponudio kao dar za obnovu u ratu stradale osječke kazališne kuće.

Voditelj "Otvorenog ateljea" Dejan Rebić najavio je kako će u veljači iduće godine biti otvorena izložba "Kopački akvarel" s radovima akvarelista koji će ove godine boraviti i stvarati u Parku prirode "Kopačkom ritu".

Kiš je pohvalio nakanu da se povežu Kopački rit i likovna umjetnost, ocijenivši da je sav taj kraj "jedan veliki akvarel". To je područje za koje se zbog ugroženosti biljnog i životinskog svijeta mora posebno brinuti, dodao je Kiš.

Osim u Hrvatskoj Kiš je samostalne izložbe priređivao u Skoplju, Trstu i Mainzu.

Pročitajte više