Osijek: SSSH o poreznoj reformi i proračunu

PREDSJEDNICA Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović ustvrdila je danas u Osijeku kako od najavljivane radikalne porezne reforme nije ostalo gotovo ništa, odnosno da je provedena minireforma koja je dodirnula tek neke dijelove poreznoga sustava.

Na konferenciji za novinare Dejanović je povećanje neoporezivog dijela plaće s 1500 na 1600 kuna, umjesto 2000 koliko je tražio Sindikat, nazvala "bezvrijednim i obeshrabrujućim", ocijenivši kako je potrebno krenuti u "poreznu reformu s radikalnijim zahvatima, ali kako u ovom trenutku za tako nešto očito nema političke volje".

Nadamo se da će takva reforma biti započeta već iduće godine, posebice što priključivanje Europskoj uniji podrazumijeva ujednačavanje poreznog sustava, dodala je.

Komentirajući državni proračun za iduću godinu, Dejanović je ustvrdila kako se u tom dokumentu ne vidi da je Hrvatska zemlja koja svoj rast temelji na ulaganju u znanje i koliko je država ozbiljno usmjerena na reforme u sustavu obrazovanja "bez čega Hrvatska ne može naprijed".

"Hrvatska je, pod navodnicima, polupismena zemlja u kojoj samo sedam posto građana ima visoku stručnu spremnu i s takvim postotkom visokoobrazovane radne snage nema šanse napraviti iskorak", ustvrdila je Dejanović.

Proračun je projekcija razvoja zemlje u idućoj godini, a ujedno slika prioriteta i onoga što se marginalizira ili za državu nije bitno, rekla je Dejanović dodavši kako u lipnju iduće godine očekuje rebalans proračuna jer će, kako drži, zahtjevi pojedinih sektora biti veći od proračunskih mogućnosti.

Pročitajte više