Osijek: Suša i visoke temperature ozbiljno ugrozile ribnjake

OD 420 hektara beljskih ribnjaka trenutačno je zbog dugotrajne suše i visokih temperatura pod vodom tek 80 hektara, a razina vode je 50ak centimetara, iako bi trebala biti barem 1,20 metra, izvijestio je Boris Župan, direktor Beljskih ribnjaka "Podunavalje".

Za sada nema većih uginuća jer se riba ne hrani, kako ne bi dodatno trošila kisik, rekao je Župan.

Prošle je godine proizvedeno 150 tona konzumnog šarana i mlađi, a ovogodišnja proizvodnja je upitna i nesigurna. Župan je izrazio bojazan od "prave ekološke katastrofe ako dođe do masovnog uginuća ribe, ne samo na beljskim ribnjacima, nego i u Kopačkom ritu".

Direktor "Našičkog ribnjaka 1905." Zvonko Ibriks rekao je kako je do sada na tim ribnjacima uginulo oko deset tona ribe, uglavnom šarana, soma i amura.

"Riba i dalje ugiba, za sada uglavnom pojedinačno, no ako se temperature ne snize, a vodostaj ne poraste, može se očekivati najgore", rekao je.

Sve su to razlozi da će konzumne ribe na tržištu biti malo, a "prave posljedice će se osjetiti za godinu, dvije, jer je ciklus uzgoja dugotrajan".

Veliki pomor ribe bio je i 2000., te se riblji fond još od tada nije niti oporavio, a pogodila nas je nova nepogoda, rekao je Ibriks.

Pročitajte više