Osijek: Uskrsnice i socijalna pomoć isplaćivat će se preko pošte

Foto: Pixsell

USKRSNICE umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama u Osijeku isplaćivat će se preko pošte od sljedećeg tjedna, izvijestila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Gradska uprava donijela je novu odluku o isplati uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima. Za to je u proračunu osigurano 1,9 milijuna kuna. Uskrsnice za 7343 umirovljenika isplatit ćemo preko Hrvatske pošte, rekla je Gamoš.

Po njezinim riječima, promijenili su i odluku o načinu isplate uskrsnica za 600 socijalno ugroženih koji ostvaruju pravo na naknadu za stanovanje.

Podsjetila je da su dosad uskrsnice isplaćivali preko bona poslovne banke po koji su dolazili u Gradsku upravu, no ove godine i njima će uskrsnicu isplatiti preko pošte.

Zamolila ih je da račune za pravdanje troškova za stanovanje koje su dosad donosili u Gradsku upravu ne donose do daljnjeg.

"Sva kašnjenja u prilaganju računa ćemo smatrati opravdanim i podrazumijevati kao da su pristigla u roku i nećemo obračunavati nikakve zatezne kamate niti ćemo pokretati ovrhe”, rekla je Gamoš.

Dodala je kako je Gradska uprava donijela odluku o poništenju javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga, za što je u proračunu bilo predviđeno 1,4 milijuna kuna.

"Zaključili smo da se u sljedećem razdoblju velika većina tih projekata i programa prijavljenih na natječaj neće realizirati", rekla je Gamoš.

Djelatnici u javnom prijevozu imaju osigurana zaštitna sredstva

Na konferenciji su bili i predstavnici gradskih tvrtki. Direktor Gradskoga prijevoznog poduzeća (GPP) Mario Šapina je istaknuo kako su osigurana zaštitna sredstva za radnike koji imaju doticaj s putnicima te dezinfekcijska sredstva.

"Redovito se obavlja dezinfekcija vozila, a vozni red je prilagođenim trenutačnim potrebama građana", dodao je Šapina.

Voditelj komunikacija u komunalnom poduzeću Unikom Vjeran Matijašević je rekao kako se smeće redovito odvozi, a svim radnicima na tim poslovima osigurane su rukavice i zaštitne maske. Dodao je da je zatvoren Zoološki vrt te da su u njemu odgođeni svi uobičajeni događaji kao što su izobrazba i rođendaonica. Direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić istaknuo je kako rade u skladu s preporukama Nacionalnog stožera, a kontakt s korisnicama obavlja se preko telefona i interneta. Direktor Tržnice Igor Medić je rekao kako svih sedam tržnica radi po uobičajenom rasporedu, a zatvorena je samo Autotržnica.

"Na snazi su pojačane mjere održavanja čistoće i dezinfekcije, u zatvorenom dijelu glavne tržnice istodobno može biti najviše sto osoba, a ponuda kupcima svedena je isključivo na prehrambene namirnice", dodao je Medić.

Direktor Vodovoda Ivan Jukić objasnio je kako je organiziran zatvoreni režim rada pogona za proizvodnju vode tako da je zabranjen ulaz svima koji u njemu nisu zaposleni. Uvedena je radna obveza za sve koji rade na proizvodnji te na distribuciji vode i održavanju odvodnje i vodoopskrbe. Prekinut je prijam stranaka, a sva komunikacija ide preko interneta, telefona i aplikacije Moj Vodovod. Pomoćnik direktora Ukopa Hrvoje Sušac je rekao kako sve aktivnosti obavljaju redovito, a sugrađane je pozvao da na pokop dođe samo najbliža rodbina pokojnika.

Pročitajte više