Osim obične, za vikend nas očekuje i meteorska kiša

OSIM obične kiše, ovog nas vikenda očekuje i kiša meteora. Ne samo to, nego astronomi iz NASE upozoravaju kako bi kiša meteora Drakonida mogla biti neuobičajeno snažna te bi više mogla nalikovati oluji.

Predviđaju da bi, na vrhuncu kiše, moglo biti i preko 600 meteora na sat. Međutim, dok za astronome amatere ova kiša predstavlja samo vizualni spektakl, NASI ona zadaje glavobolje. Morat će budno pratiti razvoj situacije jer postoji mogućnost da Drakonidi oštete Međunarodnu svemirsku postaju ili neke od satelita u Zemljinoj orbiti.

Najveća opasnost za satelite obično su elektrostatička pražnjenja što ih izazivaju udari meteora. Meteor prilikom udarca može napraviti rupicu u oklopu satelita i ispariti u vrući, električno nabijeni plin, to jest plazmu, koja može zasuti unutrašnjost satelita i njegove elektronske dijelove, što može izazvati kratke spojeve i oštetiti uređaje na satelitu.

Dobra je vijest što Drakonidi putuju manjim brzinama od drugih meteora, pa su i štete potencijalno manje, ali opasnost je ipak prisutna.

Pročitajte više