Osjećaj odbačenosti u društvu doista boli kao udarac u trbuh

OSJEĆAJ boli sličan udarcu u trbuh, poznat svima koji nisu izabrani u sportsku momčad ili su ignorirani na zabavama, stvaran je i aktivira mozak kao i fizička bol, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Snimke mozga pokazuju da se zanemarenost u društvu odražava na mozak na isti način kao i bol koju osjećamo u želucu.

"Kada netko povrijedi vaše osjećaje, to doista boli", objašnjava Matt Lieberman, socijalni psiholog sa sveučilišta u Los Angelesu koji je vodio ovo istraživanje.

"Ne bih želio da me se citira kao da sam kazao da su fizička i socijalna bol isto, ali čini se da se u oba slučajeva odvijaju slični procesi", dodao je.

Istraživanje je također pokazalo zašto osjećamo veliku bol kada izgubimo nekoga koga smo voljeli. Na emotivnu bol reagira isto područje mozga koje reagira i na fizičku bol.

Znanstvenici su proučili snimke mozga 13 dobrovoljaca kako bi utvrdili kako socijalna nelagoda ili nepravda utječe na mozak.

Oni su pri tome koristili magnetske snimke mozga, koje "uživo" pokazuju aktivnosti mozga.

Prema istraživanju, mozgovi dobrovoljaca na isti su način reagirali na fizičku bol kao i na socijalnu nepravdu ili ignoriranje.

Naravno, ističe Lieberman, mozak ne reagira na isti način ako nas netko odbije ili ako nam netko slomi ruku, ali na socijalnu "bol" reagiramo kao da nas je netko "udario u trbuh".

U našem mozgu, upozoravaju znanstvenici, postoji i obrambeni mehanizam koji sprječava da nas bol nastala zbog odbijanja, ignoriranja ili socijalne nepravde potpuno emotivno uništi.

Mi tada, objašnjava Lieberman, počinjemo svjesno razmišljati o boli i tako je svladavamo.

Američki su znanstvenici zaključili da su u ovom području potrebna dodatna znanstvena istraživanja.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više